Potrivit statisticilor Cambridge, 80% dintre candidații români au trecut examenul CAE în 2014. Anul anterior, rata promovării a fost de 74%. Alte țări europene cu performanțe asemănătoare la examenul CAE au fost Olanda, Austria, Suedia, Slovenia, Germania și Polonia, conform Evz.ro.
Examenul Cambridge English: Advanced este foarte popular în rândul elevilor de liceu, care au nevoie de un atestat de limbă engleză pentru a studia în străinătate sau pentru a-și dezvolta o carieră într-un mediu cu componentă internațională.
”Suntem încântați să vedem că studenții români obțin rezultate atât de bune. Acest lucru reflectă munca pe care o depun la clasă alături de profesorii lor”, spune Sarah Ellis, șef al Departamentului de Evaluare Cambridge English Language Assessment pentru sudul Europei.
Potrivit datelor Cambridge, candidații români tind să omită la testele scrise unele litere mute (‘wich’ în loc de ‘which’), iar succesiunile de câte trei vocale le creează dificultăți. O greșeală des întâlnită este, spre exemplu, ‘beatiful’ în loc de ‘beautiful’. Și sufixul ‘–ful’ este adesea scris greșit (‘helpfull’ în loc de ‘helpful’) de candidații români, care tind totodată să uite de articolul ‘the’. O altă dificultate pentru candidații români este ordinea corectă a cuvintelor în propozițiile care conțin adjective și adverbe.