"Și în 2015 rămânem cea mai importantă firmă de coletărie românească, pe segmentul de populația la care ne adresăm, și anume românii aflați în străinătate, în țări din Europa. Anul trecut am înregistrat creșteri față de anul 2013. Avem o creștere de nouă procente la numărul de trimiteri de colete din România către străinătate, dar și o creștere de 3 % la trimiterile de colete din străinătate către destinații din România. Putem să ne mândrim cu o creștere de 10 la sută și la trimiterile interne, în interiorul României. Aceste creșteri le avem în 2014, față de 2013 și estimăm ca și în 2015 să păstrăm trendul ascendent, mulțumită încrederii acordate de clienți firmei noastre", a declarat Alexandru Avramescu, directorul general al companiei Poșta Atlassib.
Conform acestuia, "mâncarea și hainele" reprezintă conținutul majorității pachetelor trimise de românii din străinătate, celor de acasă, dar și invers.
Astfel, dovadă că românii sunt foarte 'mâncăcioși' o arată chiar primele cifre din 2015. Chiar în ziua de luni, 5 ianuarie, nu mai puțin de 1.826 de români s-au gândit la cei plecați la muncă în străinătate și le-au expediat prin curierii de la Atlassib cel puțin câte un pachet, în medie, cu 15 kilograme de produse tradiționale, inclusiv țuică sau vin roșu de casă.
"Luni, în 5 ianuarie, am trimis în străinătate 1.826 de colete, majoritatea cu mâncare tradițională, rachiu sau vin. Legal, în fiecare pachet se poate expedia un litru de țuică sau rachiu sau doi litri de vin. Românii de acasă trimit mâncare celor de afară și după Anul Nou", spune directorul Poștei Atlassib.
Anul trecut, din România s-au trimis celor aflați la muncă în străinătate, îndeosebi în Italia, Spania și Franța, nu mai puțin de 285.160 de pachete, ceea ce înseamnă cam 4.227 de tone. Aceste expedieri au adus încasări Poștei Atlassib în valoare de aproape patru milioane de euro, conform datelor companiei.
Padova (Italia), Barcelona (Spania) și Roma (Italia) sunt principalele orașe din UE, spre care au trimis pachete românii din țară, către rudele aflate la muncă în străinătate. Spre exemplu, spre Padova, cei din România au trimis în 2014, peste 54.000 de pachete, iar la românii din Barcelona au ajuns aproape 26.000 de colete, în timp ce la cei din Roma, peste 12.000.
Cele mai multe trimiteri poștale sunt însă din străinătate către orașe, comune și sate din România. Astfel, cele mai multe pachete din străinătate ajung către bucureșteni, sibieni și constănțeni. Anul trecut, în București au ajuns cu Poșta Atlassib, din străinătate, peste o jumătate de milion de pachete, ceea ce a însemnat pentru firma de curierat încasări de 2,6 milioane de euro. La Sibiu au ajuns aproape 240.000 de colete, iar la Constanța peste 110.000, anul trecut.
Anul trecut, românii din străinătate au trimis 791.384 pachete, ceea ce a însemnat o medie de 11.870 de tone, având o valoare de 13,2 milioane de euro. Românii aflați în Italia trimit cele mai multe pachete acasă, indiferent dacă ei reușesc să ajungă la cei dragi din România, cu autocarul, avionul sau mașina personală. Astfel, românii din Roma au trimis anul trecut, peste 34.000 de colete, iar cei din Padova, peste 27.000. Românii din Catania au trimis acasă și ei peste 22.000 de pachete.
Poșta Atlassib face parte din Holdingul Atlassib și operează în 14 țări europene. Practic, românii aflați în străinătate, duc coletele și plicurile în agențiile Atlassib, de unde sunt aduse acasă, fie cu autocarele companiei, fie cu TIR-uri.