Cetăţenii români stabiliţi în Germania sunt indignaţi de faptul că drepturile constituţionale ale românilor din străinătate nu sunt respectate de guvernele României.
Potrivit unui comunicat remis REALITATEA.NET, Liga Asociaţiilor Româno-Germane din Germania precizează că a solicitat de peste zece ani, împreună cu multe asociaţii de români din întreaga lume, introducerea votului prin corespondenţă, iar în ultimii ani şi al votului electronic.
Cu toate acestea, întâlnirile diasporei cu reprezentanţii guvernului României, precum şi intervenţiile la deputaţii diasporei, la miniştrii şi la comisiile parlamentare pentru diaspora, "au rămas fără rezultat".
"Desfăşurarea alegerilor din străinătate pentru preşedenţia României de anul acesta, nu numai că a arătat cum sunt încălcate în picioare drepturile noastre constituţionale, dar la fel de grav, a aruncat o imagine extrem de negativă asupra ţării noastre atât în mass-media cât şi în rândurile cetăţenilor străini printre care trăim şi muncim. Este timpul ca întreaga clasă politică să înţeleagă că această gravă încălcare a Constituţiei pe care o săvârşesc, nu mai poate continua", se spune în comunicatul asociaţiilor de români din Germania.
Zeci de mii de români din diaspora germană au fost nevoiţi să stea 6-8 ore la coadă pentru a-şi exprima dreptul la vot, la ambele tururi de scrutin pentru Alegerile prezidenţiale din România, în Munchen, Bonn, Berlin sau Stuttgart. Câteva mii de români au fost chiar privaţi de dreptul la vot.
DEMISII pe bandă în PSD, după votul din Diaspora
Mai jos MESAJUL INTEGRAL al Ligii Asociaţiilor Româno-Germane din Germania (LARG)
Comunicat de presă
Către Preşedintele României, domnului Traian Băsescu,
Către Primul Ministru al României, domnului Victor Viorel Ponta,
Către Preşedinţii celor două camere ale Parlamentului României.
La fel ca şi celelalte asociaţii de români din diaspora, şi Liga Asociaţiilor Româno-Germane din Germania e.V. (LARG), este profund indignată de felul cum drepturile constituţionale ale românilor din străinătate nu sunt respectate de către guvernele României.
Referindu-ne la dreptul de vot, încă de acum 11 ani, la toate întâlnirile diasporei cu reprezentanţii guvernului României, LARG a cerut în permanenţă introducerea votului prin corespondenţă, iar în ultimii ani şi al celui electronic.
De asemenea toate intervenţiile noastre la deputaţii diasporei, la miniştrii şi la comisiile parlamentare pentru diaspora, au rămas fără rezultat.
Alături de noi, au fost alte zeci şi zeci de asociaţii de români din întreaga lume care au cerut acelaşi lucru.
Desfăşurarea alegerilor din străinătate pentru preşedenţia României de anul acesta, nu numai că a arătat cum sunt încălcate în picioare drepturile noastre constituţionale, dar la fel de grav, a aruncat o imagine extrem de negativă asupra ţării noastre atât în massmedia cât şi în rândurile cetăţenilor străini printre care trăim şi muncim.
Este timpul ca întreaga clasă politică să înţeleagă că această gravă încălcare a Constituţiei pe care o săvârşesc, nu mai poate continua.
Noi suntem sătui de minciuni şi promisiuni şi de aceia cerem imperativ:
- demisia domnului ministru pentru diaspora, Bogdan Stanoievici;
- reorganizarea comisiilor parlamentare pentru diaspora cu deputaţi capabili să gestioneze problemele românilor din străinătate;
- reorganizarea Departamnentului Pentru Românii de Pretutindeni, cu personal calificat şi care să fie capabil să desfăşoare o activitate pragmatică pentru românii de pretutindeni.
- Anularea mandatelor de parlamantari a tuturor deputaţilor pentru diaspora şi organizarea de noi alegeri, pe baze noi, în circumscripţiile respective;
- Asigurarea de către Guvern a fondurilor necesare în vederea respectării drepturilor constituţionale ale tuturor românilor, oriunde ei s-ar afla.
Semnatari: Lucian Glass, Preşedinte LARG, Emil Mateiaş, Vicepreşedinte, purtător de cuvânt LARG, Mihai Rusu, Secretar general Asociaţia APOZIŢIA, Consilier LARG.