"Am luat un credit în anul 2007. Două camere, 52 de metri pătraţi, în zona Obor din Bucureşti. De fapt, am solicitat un credit în lei şi aproape toate băncile la care am fost m-au refuzat. Banca de la care am luat creditul a spus că cea mai bună soluţie este creditul în franci elveţiuni şi că la acest credit mă încadrez. Am întrebat de ce şi mi Elveţia este o ţară dezvoltată, are o evoluţie stabilă, să nu ne facem griji pentru că are şi cea mai buna dodândă. Nu mi-am pus problema ca banca mă poate înşela", a povestit Anca Spânu, client cu credit în franci elveţieni.
În momentul contractării creditului, rata era de 1400 de lei, iar un franc elveţian valora 2 lei. În 18 ani, aceasta trebuie să achite 250.000 de lei. După aceea, în 2010, rata s-a dublat, la 2800 de lei. "În aceşti nouă ani, eu am achitat întreaga sumă, însă mai am de plătit 50.000 de franci pentru că, de fapt, tot ce am achitat este diferenţa de curs", a continuat femeia.
"După aceea, m-am dus la bancă şi am zis că nu mai pot susţine o rată aşa de mare. Soluţia băncii a fost restructurare creditului, care a avenit a venit la pachet cu o dobândă mai are. Acum am de dat băncii mai mulţi bani decât atunci când m-am împrumutat", a continuat aceasta.
"Dacă era cineva care să îmi zică...", a încheiat Anca Spânu.
Situaţia este similară şi în cazul Elenei Pirnea. Ea a povestit banca i-a recomandat creditul în franci pentru că nu se încadra la un credit în lei.
"Ofiţetul de credit mi-a spus: francul elveţian...aţi auzit vreodată ceva de rău elveţia ...este ţara cea mai neutră, nu a intrat niciodată în razboi. Francul este mai slabil, leul are fluctuaţii. Am căzut în capcana lor". a povestit aceasta.
"Drumul acesta al nostru este bătut cu multă muncă, am ajuns să înţelegem multe lucruri. Avem o lege pe care unele bănci nu o respectă. Nimeni nu e cu noi, nici măcar ANPC, care ar trebui să ne ajută şi să fie alături de consumător. Toată lumea vorbeşte de problema nostră, însă nimeni nu a încercat să facă ceva pentru noi. Pe contractul meu şi pe majoritatea contractelor sunt aceleaşi clauze abuzive, însă, scuzaţi-mi expresia, nici dragu nu ne baga în seamă", a completat Elena Pirnea.
Dan Suciu, purtător de cuvând al Băncii Naţionale a României, a afirmat în cadrul Jocuri de Putere că este important de precizat ce poate şi ce nu poate face Banca Naţională. "Problema lor ţine de ANPC sau de Parlamentul României dacă vor să reglementeze această problemă. Această chestiune nu este una românească, ci una est-europeană. Dacă Guvernul sau parlamentul României vor decide reglementeze acest lucru, este atributul suveran al acestor instituţii", a explicat oficialul BNR.
De asemenea, acesta a mai spus că practica europeană nu presupune conversia creditelor la cursul istoric. Conform acestuia, BNR nu are atributul legiferării. "O soluţie generală riscă să fie nedreptă", a spus Dan Suciu, explicând că o treime din cei care au luat credite în franci nu ar dori conversia creditelor.
Românii cu credite în franci elveţieni au iesit din nou în stradă, pe 25 septembrie. Peste 250 de persoane, supărate că nu-şi mai pot plăti datoriileau protestat în faţa Băncii Naţionale a României. Oamenii spun că promisiunile politicienilor au rămas doar vorbe.
De asemenea, câteva zeci de persoane au protestat şi în fața Parlamentului României din cauza amânării legii care permite conversia creditelor din franci elvețieni în alte monede.