UPDATE 15:00
În acest an va fi demarată procedura de achiziție a bateriilor de rachete tip Patriot, dar și a sistemelor de rachete HIMARS și a vehiculelor blindate de luptă 8x8, au anunțat, joi, la Galați, în Poligonul Smîrdan, Florin Lazăr Vlădică, secretar de stat MApN, arată Agerpres.
"Sperăm să avem un răspuns cât mai curând, pentru bateriile de rachete Patriot și sistemele HIMARS (...) În curând vom lua o decizie și pentru primele 94 blindate 8x8 în acest an", a spus Florin Lazăr Vlădică
-------------------------
Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă organizată la Smârdan. Acolo este în desfășurare un exercițiu militar comun româno-american. Achiziția se va face în cadrul proiectului de înzestrare a armatei.
Șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, s-a declarat optimist că procedurile de achiziţie pot fi demarate în acest an.
Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 12 ţări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite, notează Mediafax.
Sistemul este bazat pe o remorcă mobilă, transportabilă cu avioane de tip C5 Galaxy, iar componentele sunt interoperabile, astfel încât ţările NATO pot colabora în asamblarea unui sistem de apărare, care poate fi instalat într-o regiune îndepărtată, precum graniţa turco-siriană.
Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane. Producătorul garantează că un camion poate fi echipat cu până la 16 lansatoare, însă armata Statelor Unite foloseşe de regulă de la cinci până la opt lansatoare per baterie. Fiecare lansator este echipat cu patru rachete, ultima versiune de tip "Pac-3" având capacitatea de a susţine chiar 16 rachete. Lansatoarele pot fi dispuse şi coordonate cu până la un kilometru depărtare de centrul de control.
Radarul funcţionează cu tehnologia reţelei de antene comandate în fază, care scanează cerul cu mii de fascicule pe secundă, iar în cazul în care depistează un obiect zburător se concentează asupra acestuia şi transmite informaţii asupra traiectoriei şi vitezei cu care se deplasează către centrul de comandă, care evaluează ameninţarea.
Sistemul poate detecta aproximativ 100 de ţinte şi poate ghida până la nouă rachete. Dacă reperează o ţintă, calculatorul poate lansa una sau două rachete, pentru a distruge obiectivul. Rachetele sunt ghidate în funcţie de traiectoria ţintei, rachetele versiunilor mai noi, chiar dacă au focoasă, sunt mult mai mici şi sunt calculate să distrugă ţinta prin impact.
România are un scut antirachetă la Deveselu
Pe teritoriul României este deja instalat un scut antirachetă american. Trei baterii cu 24 de rachete SM-3 sunt amplasate în baza militară de la Deveselu, gata de a intercepta eventualele proiectile pe care NATO le consideră o amenințare.
Standard Missile 3 (SM-3) este un sistem antirachetă naval (adaptat pentru baza terestră, în cazul de la Deveselu), utilizat de către Forțele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera și cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis.
Interceptoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri și un diametru de 0,34 metri. Interceptorii care vor fi instalați la Deveselu nu au încarcătură explozivă și nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectați să distrugă rachetele ostile prin forța impactului (forta cinetică). Racheta are o autonomie de 500 de km și o viteză maximă de 9,600 km/h.