De 18 ani, România se chinuie să îşi scoată faţa în lume. Şi tot de 18 ani, autorităţile încearcă să creeze un brand de ţara care să ne ridice în ochii occidentalilor. În acest an, guvernanţii vor să o i-a de la capăt şi au alocat 16 milioane de euro.
7 milioane de euro, va investi guvernul în acest an pentru promovarea turistică a României. Din aceştia aproximativ 2 milioane de euro se vor cheltui pentru crearea unui brand de ţară. În plus statul cheltuie alte 9 milioane de euro pentru promovarea României în Italia şi Spania.
De la Fabricat în România, trecând prin eterna, fascinanta şi mereu surprinzătoarea României, culminate anul trecut cu Fabulospirit. Încercările autohtone de a urni bolovanul greu al brandului de ţară, au sfârşit în acelaşi fel.
Cinci angajaţi ai ANT, anchetaţi de DNA
Raportul Direcţiei de Control a Guvernului a scos la iveală nereguli legate de contractele de promovare turistică a României, nereguli în care ar fi fost implicată chiar fosta Autoritate Naţională pentru Turism. Cinci angajaţi ai instituţiei sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie că au încheiat un contract cu o firmă care a prezentat o ofertă mai slabă decât a celorlalţi participanţi la licitaţie.
Firma trebuia să realizeze cinci clipuri de promovare, însă nici unul nu a fost difuzat pentru că nu avea sunet. Statul a plătit pentru ele 1,3 milioane de euro. În 2001, „Fabricat în Romania“ voia să pună o ştampilă de calitate produselor româneşti. Patronii au contribuit cu milioanele, însă în 2005 proiectul a dat faliment. Albumul de promovare „Eterna şi fascinanta Românie“ a costat statul şase milioane de dolari, iar campania Ministerului Turismului, „România mereu surprinzătoare“ încă 1,7 milioane de dolari. Sloganul a fost anulat anul trecut pentru că nu comunica esenţa României. Prin urmare s-a trecut la Fabulospirit. Program iniaţiat în 2007, la care s-a renunţat însă după schimbarea ministrului de Externe.