"Prin propunerea legislativă se urmărește completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, urmărindu-se asigurarea asistenței medicale pentru efectivele militare proprii, precum și ale armatelor aliate și partenere care participă, pe teritoriul național al României și în afara acestuia, la acțiuni militare pe timpul executării misiunilor, operațiunilor și exercițiilor naționale/multinaționale pe timp de pace, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu și la declararea stării de război, care să răspundă cerințelor și exigențelor acestor acțiuni.
Ce este medicina operațională
Acest tip de asistență medicală, definit drept medicină operațională, cuprinde servicii de protecție medicală, serviciile de evaluare, tratament și evacuare medicală și de hemotransfuziologie. Aceste servicii vor fi furnizate de personalul medical militar și auxiliar sanitar militar din Ministerul Apărării Naționale, în scopul prezervării stării de sănătate, protejării și salvării vieții personalului militar propriu, precum și cel al forțelor participante din cadrul țărilor partenere, care participă, la acțiunile enumerate mai sus.
Serviciile de medicină operațională vor contribui la menținerea capacității de luptă a forțelor prin prevenirea îmbolnăvirilor, evacuarea medicală, tratamentul rapid al bolnavilor și răniților, precum şi recuperarea/ refacerea şi revenirea în serviciul de luptă a acestora pe timpul misiunilor/acțiunilor militare. Asistența medicală operațională, așa cum este definită în actul normativ aflat în proces de transparență decizională, va fi compatibilă, interoperabilă şi complementară cu sistemul medical de urgență național/sistemul național de asigurări de sănătate.
Instruirea personalului medical și nemedical
Completările legislative propuse vor reglementarea și cadrul necesar instruirii personalului medical și nemedical implicat în salvarea, evacuarea și tratamentul pacienților (răniți și bolnavi) pe timpul misiunilor/acțiunilor militare, astfel încât să dobândească pe parcursul programelor de instruire competențe specifice medicinei operaționale în concordanță cu standardele NATO și recunoscute la nivel național în baza legislației în vigoare. România, în calitate de stat membru NATO, este obligată să analizeze, să adopte și să implementeze standardele din domeniul medical, stabilite în cadrul Alianţei, care să permită interoperabilitatea sistemelor medicale în situația operării în comun.
Citește continuarea pe dcnews.ro