Volumul de precipitații din lunile de iarnă sunt destul de reduse, iar de la an la an, și zăpada care pregătea solul înainte de primăvară aduce acum doar câmpuri uscate. Temperaturile ridicate din ultimele săptămâni nu au făcut decât să grăbească plantele să înflorească cu două luni mai devreme.
Așa s-a întâmplat în Caraș-Severin, Timiș, Gorj sau Cluj, unde au început copacii să înmugurească. Au înflorit ghioceii chiar după Crăciun. În Turda, pentru a treia oară consecutiv, florile de primăvară au apărut după sărbătorile de iarnă.
Ziua de 2 ianuarie a fost cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor din România, iar specialiștii sunt tot mai îngrijorați. Țara noastră are parte de cele mai severe forme de secetă din istorie, iar cea mai afectată zonă este sud-estul țării. Sezonul agricol 2021-2022 a fost cel mai secetos de până acum.
Previziunile pentru 2023 sunt și mai rele. Specialiștii în agricultură avertizează că temperaturile ridicate au favorizat dezvoltarea de boli și de dăunători în sol. Dacă anul trecut, culturile de rapiță, porumb, grâu sau plantațiile de roșii erau în pericol și din cauza paraziților, pe lângă secetă, în 2023, temperaturile calde din această iarnă deja au compromis câmpuri întregi, spun specialiștii.
Vacanțele de Crăciun din Elveția au fost cu schiurile prin noroi și nu pe zăpadă. Însă, în România, previziunile specialiștilor pentru deșertificarea Dobrogei sunt mult mai aproape decât anticipau.
Experții avertizează că dacă schimbările climatice continuă, atunci zăpada din România va dispărea din mai multe județe.