Pentru un consum de 100 KW/h, un european a plătit în medie în prima parte a acestui an peste 25 de euro faţă de 22 în primele şase luni din 2021. În România, arată statistica europeană, facturile la electricitate au fost în medie cu 55% mai mari, în timp ce în Cehia creșterea a fost de 62%, potrivit Rador.
Scăderi ale tarifelor au avut loc în Olanda, Slovenia, Polonia, dar și într-o mică proporție în Ungaria, unde prețul este reglementat de stat.
Şi gazele naturale au fost mai scumpe la nivel comunitar, costul mediu majorându-se de la 6,5 la 8,6 euro pentru 100 KWh. Facturile tot mai mari la energie au împins luna aceasta rata anuală a inflației în zona euro la un nivel record de 10,7%, potrivit estimărilor provizorii date publicității de Eurostat.
Este pentru prima oară când majorarea prețurilor este măsurată cu două cifre în statele care folosesc moneda unică europeană. Precedentul record negativ de 9,9% a fost atins luna trecută. În încercarea de a ține sub control inflația, Banca Centrală Europeană a decis, săptămâna trecută, o nouă majorare cu 0,75% a ratelor sale de politică monetară. Noi creșteri ar urma să aibă loc în lunile următoare