Statele membre ale Uniunii Europene au alocat în urmă cu doi ani 30,90 miliarde de euro pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor, echivalentul a 0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale.
Cel mai mult se cheltuiește în Bulgaria - 0,9%, România - 0,8% şi Cehia - 0,7%, potrivit datelor publicate de Eurostat - Oficiul European de Statistică.
România a alocat în 2019 o sumă de 634,6 milioane euro pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor, echivalentul a 0,3% din PIB şi a 0,8% din totalul cheltuielilor guvernamentale. Cu toate acestea, banii cheltuiți nu se regăsesc și în dotarea clădirilor din România.
În ultimii ani, țara noastră a traversat mai multe tragedii provocate de incendii cumplite, printre care incendiul de la „Colectiv”, în urma căruia 65 de persoane au murit, sau incendiile din ultimele cinci luni, de la Spitalul din Piatra Neamț, „Matei Balș”, „Marius Nasta” sau „Victor Babeș” din Capitală, în urma cărora au murit 28 de bolnavi de COVID-19.
La începutul acestui an, multe din clădirile instituțiilor publice din România nu au încă autorizație la incendiu. Astfel, în ianuarie 2021, 302 din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, la jumătatea lunii decembrie 2020, nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, potrivit unui raport oficial al Inspectoratului pentru Situații de Urgență făcut după incendiul din 14 noiembrie 2020 de la Piatra Neamț. Pompierii și specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au descoperit 1.921 de deficiențe legate de apărarea împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost remediate în timpul verificărilor în urma controalelor. Nici în infrastructura școlară nu este mai bună situația: 15% din unitățile de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obținere a autorizațiilor.
Foto: Eurostat
Comparativ, cheltuielile pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor au o pondere de doar 0,1% din totalul cheltuielilor guvernamentale în Danemarca, 0,2% în Malta şi 0,3% în Austria şi Slovenia.
Eurostat constată că în ultimii 20 de ani cheltuielile publice pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor au rămas stabile la 0,4-0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale.
În 2020 erau aproximativ 262.200 de persoane angajate ca pompieri în cele 22 de state membre UE pentru care există date disponibile, reprezentând 0,1% din totalul persoanelor ocupate în UE. Majoritatea celor angajaţi ca pompieri sunt bărbaţi (97%) şi aproape jumătate au vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani (47%).
România, alături de Estonia, are cel mai mare număr de persoane angajate ca pompieri în rândul statelor membre ale UE (ambele țări au 0,4% din totalul persoanelor ocupate).
Ziua Internaţională a Pompierilor este celebrată la nivel internațional pe 4 mai, de mai bine de 150 de ani în Europa, notează Agerpres. Ziua internaţională a pompierilor este cunoscută şi ca Ziua Sfântului Florian.