Pe 4 martie 1977, timp de 56 de secunde, pământul s-a cutremurat cu o violenţă catastrofală. Peste 30 de mii de clădiri au fost distruse, 11 mii de oameni au fost răniţi, iar peste 1.500 şi-au găsit sfârşitul sub dărâmături. După 37 de ani, suntem din nou în faţa unui pericol asemănător.
"Suntem intr-o perioada in care putem sa avem cutremure, chiar si cutremure destul de mari. Nu stim cand va veni urmatorul cutremur, totusi probabilitatea e destul de mare, deci trebuie sa fim pregatiti", a spus Mircea Radulian, director Institutul de Fizică a Pământului.
Dar nu suntem deloc pregătiţi! Cele mai multe clădiri sunt vechi, echipajele de intervenţie sunt foarte puţine, iar autorităţile nu au un plan unitar de intervenţie în caz de dezastru.
"Romania nu va putea asigura niciodata suficiente resurse astfel incat sa acopere in totalitate tot ceea ce s-ar putea produce", a spus Eugen Vişan din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
În Bucureşti, milioane de oameni sunt în pericol. Peste 700 de clădiri stau să cadă, iar autorităţile nu ştiu cum vor interveni în cazul unei nenorociri.
Aşa că până intervin autorităţile este bine să ştim cum să ne punem singuri la adăpost. Sunt trei paşi simpli: unu - plecăm de lângă ferestre; doi - stingem lumina şi gazele; şi trei - ne aşezăm ghemuiţi lângă şifonier sau bibliotecă. Iar, pentru astfel de situaţii este bine să pregătim şi o geantă de supravieţuire.
Peste 2500 de oameni au pierit în urma celor două mari cutremure care au afectat România în ultimii 75 de ani. Cel mai puternic seism s-a produs în 1940 şi a depăşit 7,4 pe scara Richter, în timp ce, în 1977 cutremurul a avut o magnitudine de 7,2.