Datele din cel mai nou barometrul în ceea ce privește nivelul de trai scot la iveală informații șocante. Din cele 10 țări care au fost incluse în acest studiu printre care și Franța, Germania, Grecia și Italia, țara noastră se confruntă cu cel mai mare prag al sărăciei.
Așadar, România este în topul clasamentului. Concret, vedem că trei din zece români care au locuri de muncă, deci au un venit stabil, nu își permit cu banii pe care îi câștigă să își acopere cheltuielile de zi cu zi.
Mai șocant este faptul că mulți oameni au ajuns să renunțe la una dintre mese, chiar dacă le este foame din cauza scumpirilor. Vedem 34% dintre români fac acest lucru, în creștere cu două procente față de anul trecut.
De asemenea, familiile cu copii nu le pot asigura acestora un trai decent. Din cauza veniturilor insuficiente, aproape 4 din 10 români au declarat că nu au suficienți bani să le cumpere celor mici haine ori să le asigure mesele necesare și taxele de școlarizare.
Atenție, nu doar românii sunt în această situație! Îngrijorări sunt la nivelul întregii Uniuni Europene, principala problemă fiind accesul la asistență medicală, cheltuielile de zi cu zi care cu greu pot fi acoperite și de asemenea înfometarea din cauza sărăciei.
CE NU ÎȘI PERMIT ROMÂNII, LA CE RENUNȚĂ CA SĂ TRĂIASCĂ
• 29% dintre românii care au locuri de muncă consideră că veniturile din activitatea profesională nu le permit să-și acopere cheltuielile de zi cu zi.
• 34% dintre români spun că sar peste o masă chiar dacă le este foame, procent în creștere cu 2% față de studiul de anul trecut.
• 39% dintre români nu pot acoperi nevoi de bază ale copiilor (masă, cheltuieli de sănătate, taxe de școlarizare, haine)
sursa: barometru Ipsos/Secours
CE NU ÎȘI PERMIT EUROPENII, LA CE RENUNȚĂ CA SĂ TRĂIASCĂ
• 34% dintre europeni au renunțat deja la tratamentul medical din cauza situației lor financiare.
• 29% dintre europeni spun că se află în prezent într-o situație precară când vine vorba de toate cheltuielile lor.
• 27% dintre europeni declară că deși le este foame, sar peste o masă.
Sursa: barometru Ipsos/Secours