În timp ce Europa se luptă cu o inflație nemulțumitor de mică și cu un trend descendent, România merge în sens contrar către prețuri tot mai mari, în ciuda creșterii economice record.
Rata anuală a inflației a scăzut în octombrie la 1,4% în zona euro și la 1,7% în Uniunea Europeană, de la 1,5% și, respectiv, 1,8% în septembrie, prețurile de consum din România urcând de la 1,3% în septembrie la 2% în octombrie, potrivit datelor Eurostat.
Încetinirea neașteptată a inflației, în pofida consolidării creșterii economiei zonei euro, explică de ce luna trecută Banca Centrală Europeană a diminuat programul său de relaxare cantitativă (QE).
Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care se așteptau ca rata anuală a inflației să rămână stabilă în octombrie.
Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,2%), Estonia (4%) și Marea Britanie (3%), iar cele mai scăzute în Cipru (0,4%), Irlanda, Grecia și Finlanda (toate cu 0,5%).
Comparativ cu septembrie 2017, inflația anuală a scăzut în 14 state membre UE, a rămas stabilă în cinci și a crescut în nouă țări (inclusiv în România).