Media Uniunii Europene arată că aproape 70% din populaţia comunitară a accesat măcar o dată paginile de internet ale autorităţilor. În România, doar 23% din populaţia între 16 şi 74 de ani a făcut acest lucru în 2023 - cel mai slab scor din Uniune, potrivit Eurostat și Radio România Actualități.
Studiul nu pomenește însă și de calitatea comunicării, multe instituții ale statului având deficiențe la acest capitol, ceea ce face ca oamenii să nu inițieze dialogul online din cauza că ar pierde foarte mult timp.
La mică distanță, în față, este Bulgaria, cu un procent de interacțiune online de 30%. Al 3-lea stat în clasamentul negativ este Germania, dar are un scor dublu, de 58%. Cel mai bine stau statele nordice.
În Danemarca, aproape toată populaţia a accesat paginile de internet ale autorităţilor pentru diverse informaţii sau servicii, în speţă 98%. Urmează Finlanda, Olanda şi Suedia, fiecare cu 95%.
În general, europenii intră pe aceste pagini de internet pentru informaţii despre legi, reglementări sau orarul de lucru al autorităţilor, în speţă 42% din accesări. Alte servicii vizează descărcarea şi imprimarea diverselor formulare ale autorităţilor, 40 de procente; sau pentru programarea unor întâlniri şi audienţe.