Alături de moderatorul Costi Rogozanu, au fost invitaţi Ruxandra Ivan, de la Facultatea de Științe Politice, și scriitorul Vasile Ernu.
Ruxandra Ivan a demisionat recent din comitetul pentru Centenarul Unirii din cadrul guvernului României, exact din acest motiv al ordonanțelor promovate netransparent.
Vasile Ernu este autorul best-sellerului ”Bandiții”, un titlu extrem de potrivit pentru vremuri așa de tulburi.
Dezbătând evenimentele recente, scriitorul Vasile Ernu consideră că este vorba despre o reacţie de neputinţă, o “isterie” din partea PSD, care este de părere că partidului i se face o nedreptate; PSD insinuează că DNA e părtinitor şi selectiv, pentru că toate celelalte partide se fac vinovate de ceea ce i se impută PSD-ului, însă nu sunt ţinte ale DNA.
Ruxandra Ivan are o perspectivă diferită. Ea susţine că PSD ignoră flagrant ceea ce ar trebui să fie termenul central din ecuaţie - cetăţenii şi faptul că instituţiile statului nu ţin cont de interesele societăţii, iar politicile economice din programul de guvernare nu sunt valide.
Se vehiculează faptul că cetaţenii ţin partea DNA, iar acesta ar fi unul dintre motivele principale ale prezenţei în stradă, pe lângă inflamaţia “tradiţională” anti-PSD.
Ruxandra Ivan a subliniat că trebuie evaluată dinamica socială actuală, prin două coordonate: cetăţenii “activi”, care sunt prezenţi în stradă, şi cei “pasivi”, care se uită la tv şi votează PSD.
Vasile Ernu consideră că oamenii simpli nu sunt deranjaţi de ordonaţă, ci de schimbarea forţată a priorităţilor, de impunerea altora care sunt artificiale şi de maniera în care ele sunt impuse. De asemenea, oamenii au început să fie din ce în ce mai informaţi şi mai atenţi asupra unor amănunte importante, care pot fi hotărâtoare în ceea ce priveşte alegerea unui candidat.
Evident este faptul că, în acest moment, PSD trece printr-o criză care contrastează puternic cu succesul fulminant din decembrie şi este inexplicabil faptul că partidul nu concepe să iasă din criză, continuând să sfideze populaţia.
Astfel că, PSD a pierdut o şansă istorică să devină un “partid respectabil”, după cum conchide Ruxandra Ivan.
Cei doi invitaţi subliniază asupra faptului că este nevoie de un consens constituţional prin care să se stabilească ce politici ar putea fi mai potrivite la un moment dat.
Ruxandra Ivan mai este de părere că sistemul constituţional din România nu este bine determinat, iar răspunderile se amestecă. Aceeaşi invitată a susţinut că ar fi mai bine ca centrul de greutate al sistemului să fie în Parlament, nu axat asupra unui singur individ – preşedintele. Acestuia i-ar reveni - printre altele - rolurul de mediator care să evite fisurile din societate.
Vasile Ernu a menţionat că evenimentele din stradă au reuşit să înăbuşe total scandalul în care a fost implicat generalul (r.) Florian Coldea, dar nu trebuie uitată sau ignorată încălcarea flagrantă a regulilor de către structuri importante ale statului.