Una dintre principalele recomandări adresate României se referă la crearea Secţiei Speciale de Investigare a Procurorilor şi Judecătorilor.
"Echipa de evaluare a GRECO nu a primit informaţii convingătoare care să susţină înfiinţarea acestei Secţii și recomandă României să renunțe la crearea structurii", scrie organismul Consiliului Europei.
GRECO avertizează şi că această secţie va fi depăşită de numărul mare de cazuri ce îi vor fi transferate de alte parchete. Există şi riscul unor conflicte de jurisdicţie cu alte organisme specializate, precum DNA, DIICOT sau parchete militare.
Organismul mai critică faptul că România nu a făcut o evaluare a impactului reformelor din justiţie şi nu a verificat suficient de atent coerenţa reformelor cu legile existente deja. În plus, Consiliul Europei trage un semnal de alarmă în legătură cu procesul de recrutare şi pensionare a magistraţilor, ce ar putea lăsa sistemul cu o lipsă acută de personal în următorii ani. În plus, cere criterii clare privind promovarea judecătorilor şi procurorilor.
Într-o altă secţiune a raportului, organismul anticorupţie insistă ca independenţa procurorilor să fie garantată, în cea mai mare măsură posibil, prin lege.
O sursă de îngrijorare o reprezintă şi magistraţii care intră în politică.
"Deosebit de problematice sunt noile aranjamente pentru un magistrat care intră în Guvern. În prezent, judecătorul sau procurorul trebuie să demisioneze, pentru a prelua o funcţie guvernamentală. Însă, în baza amendamentelor planificate, judecătorul sau procurorul sunt suspendaţi în timp ce servesc în Guvern (...). Ar fi de dorit să existe restricţii mai clare privind deţinerea simultană a funcţiei de magistrat şi a celei de membru al Guvernului", se arată în raport.
De asemenea, instituţia cere ca prevederile legate de drepturile, obligaţiile şi responsabilitatea judecătorilor pentru erori judiciare să fie revizuite, pentru a asigura suficientă claritate şi predictibilitate şi pentru a evita ca acestea să devină o ameninţare pentru independenţa magistraţilor.
GRECO a criticat şi modificările la Codul Penal şi de Procedură Penală, ce riscă să încalce unele angajamente internaţionale ale Bucureştiului şi, mai mult decât atât, sunt percepute de alte ţări drept o ameninţare la adresa unei cooperări eficiente în justiţie.
În plus, raportul cere României să nu adopte legi care să limiteze lupta anticorupţie.