Țara noastră cere o „perspectivă clară” de aderare la spaţiul Schengen, a anunțat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, într-o declaraţie de presă comună cu omologul francez, Clement Beaune.
Deși autoritățile comunitare au spus, la nivel declarativ, de acum 10 ani că România îndeplinește condițiile pentru a intra în Spațiul Schengen, acest lucru nu s-a întâmplat. În această perioadă, Olanda, Franța sau Finlanda au fost rezervate în legătură cu aderarea României la Schengen, invocând corupția și monitorizarea din cadrul MCV pe Justiție.
Anunțul despre cererea României a fost făcută în contextul vizitei oficialului francez la București și înainte ca Franța să preia președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pentru șase luni, de la 1 ianuarie 2022.
Ministrul afacerilor externe , Bogdan Aurescu, l-a primit marți, 14 septembrie 2021, pe Clément Beaune, secretarul de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului pentru Europa şi al Afacerilor Externe al Republicii Franceze, aflat în vizită de lucru în România.
„Am discutat, desigur, despre Schengen şi aderarea României la spaţiul Schengen. Am retransmis aşteptarea României ca o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen să fie luată cât mai curând, având în vedere că România îndeplineşte toate criteriile de aderare, iar criza pandemică ne-a arătat cât este de important să avem un spaţiu Schengen eficient, care să nu mai menţină fragmentări şi care să valorizeze contribuţia reală a statelor care participă de facto printr-o serie de mecanisme care ţin de angrenajul cooperării la nivel european din perspectiva Afacerilor Interne, precum România”, a afirmat Matei, după întrevederea cu Beaune, informează Agerpres.
Diplomatul francez a declarat că „România trebuie să adere la Schengen, așteaptă de un deceniu”.
„În ceea ce priveşte Schengen, ştiu că vorbim de un punct sensibil şi important pentru România, de mai mulţi ani, pentru că, de aproape de un deceniu, România aşteaptă aderarea la Schengen. Trebuie să adere. Nu ştiu să vă spun exact când. Cred sincer că s-a adâncit criza din domeniul migraţiei, chiar în timpul pandemiei de COVID, când am avut restricţii la frontiere. Dacă o ţară e serioasă, iar România este serioasă în ceea ce priveşte apărarea frontierelor, este un atu al Schengen, pentru că astfel controlează mai bine frontierele Europei”, a spus oficialul francez.
„Ne dorim să construim împreună, pentru că lărgirea spaţiului Schengen nu înseamnă fragilizarea acestuia, ci fiecare ţară care intră în spaţiul Schengen nu face altceva decât să consolideze, să întărească acest spaţiu şi securitatea sa”, a mai spus Clement Beaune.
Cea mai recentă recomandare de integrare a României la Schengen este din această vară, când Parlamentul European a adoptat raportul anual de funcționare a Spațiului Schengen. Documentul recomandă integrarea cu drepturi depline a României și Bulgariei, în plus e menționată și Croația, care îndeplinește cerințele tehnice. Raportul a fost adoptat la 8 iulie 2021, cu 505 voturi pentru, 134 împotrivă și 54 abțineri. În plus, și Comisia Europeană a prezentat în iunie o nouă strategie pentru un spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient, printre obiective fiind și acceptarea țărilor pregătite de aderare: România, Bulgaria și Croația.
Recunoașterea oficială a îndeplinirii de către România a criteriilor prevăzute în acquis-ul Schengen a fost la 9 iunie 2011, după ce Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aderarea României și Bulgariei la Schengen.
Spațiul Schengen este format din 26 de state europene, fiind incluse toate țările UE, cu excepția Bulgariei, a României, a Croației, a Ciprului și a Irlandei. Din afara UE sunt incluse în Schengen Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.