În țara noastră, una din patru femei a făcut cel puţin un avort. Din păcate, una din zece românce care apelează la o întrerupere de sarcină e minoră. Iar asta ne plasează pe primul loc la avorturi în topul ţărilor Uniunii Europene.
Lipsa de educaţie, condiţiile socio economice precare, faptul că aceste femei nu au sprijin, nu au suport, sunt alungate de multe ori din familiile lor, nu au unde să meargă, să ştiţi că duc la această decizie îngrozitor de dureroasă.
Pe primul loc în UE suntem şi la numărul sarcinilor fetelor până în 19 ani. Această tânără are 17 ani şi peste două luni şi jumătate va deveni mamă. Grav e că până acum nu a fost niciodată la medic. A ajuns la spital după ce a leşinat de două ori. Avea dureri îngrozitoare de abdomen şi spate.
Medicii spun că o femeie însărcinată trebuie să meargă lunar la ginecolog în prima perioadă a sarcinii. După luna a şaptea, trebuie să meargă de două ori pe lună.
Au fost situaţii când datorită infecţiei urinară care a fost mai puţin tratată, neluată în evidenţă, pacienta neprezentându-se, cu moartea fătului în uter şi de aici cu o serie de complicaţii care au vizat şi inclusiv sănătatea gestaţională, viitoarea gestaţiilor materne.
Cifrele arată că 30% din gravide merg la medic numai după primul trimestru de sarcină. Iar şase la sută, niciodată în timpul sarcinii.