Guvernanţii se lăudau când au venit la putere că vor atrage bani, dar a fost vorba de proiecte deja aflate de mult timp în derulare, iar în loc se pun prea puține pentru a avea ce deconta în anii următori, scrie Digi24.ro.
Începutul de an părea să aducă un reviriment al absorbției de bani europeni. În februarie și martie, Comisia Europeană a rambursat României 1,4 miliarde de euro - o sumă uriașă, având în vedere că în tot anul trecut s-au primit 2,8 miliarde de euro.
Banii din februarie și martie erau, de fapt, rambursări în baza unor cereri făcute din 2013, pentru proiecte mai vechi. Ca să ajungă la o rată de absorbție a fondurilor europene de 80 la sută, așa cum și-a propus Guvernul, România ar fi trebuit să trimită la Bruxelles cereri de rambursare de câte 500 de milioane de euro în fiecare lună. Realitatea este însă departe de această țintă. În intervalul ianuarie-aprilie, solicitările către Comisia Europeană au însumat, în medie, doar 39 de milioane de euro pe lună.
„Acum, practic, plătim cumva poliţa întârzierii contractărilor şi întârzierii sau blocării unor proiecte în faza de implementare", spune Dan Barna, specialist în fonduri europene.
Situația nu are cum să se schimbe prea mult în lunile care urmează, pentru că România nu a depus cereri de rambursări care să-i asigure o rată a absorbției semnificativă. Mai multe aici.