Defrișările masive din perioada interbelică și de după Al doilea Război Mondial au lăsat în urmă un adevărat dezastru. Aproximativ 30 la sută din suprafața forestieră a țării a dispărut, iar zonele nu au mai fost reîmpădurite niciodată.
Cea mai mare parte a lemnului ce provenea din pădurile României a fost trimisă în URSS ca despăgubiri de război. Cu toate acestea, conștient de situația dezastruoasă în care au ajuns pădurile, în 1975, Nicolae Ceauşescu anunţa planul de regenerare. Voia ca ani la rând să fie plantați pomi, iar suprafaţa acoperită de păduri să crească la 40 la sută din teritoriul României.
PLANUL DE REÎMPĂDURIRE AL LUI CEAUȘESCU
Regenerarea a 700.000 de hectare de pădure cu producţie scăzută să fie completată cel târziu până în 2010. De asemenea, 305.000 de hectare vor fi reîmpădurite anual între 1976 şi 1980, şi 220.000 de hectare anual în timpul fiecărui cincinal care va urma.
Sursa: Radio Europa Liberă
Planul lui Ceaușescu nu a fost pus însă în aplicare niciodată și, mai grav, defrișările ilegale au continuat și după Revoluția din 1989. Marii exploatatori, de data această au venit din țările din Europa de Vest.