Miniștrii de externe europeni au adoptat o serie de decizii concrete, la propunerea României, prin care oligarhi ai Republicii Moldova care au încercat, la comanda si cu finanțarea Rusiei, să destabilizeze statul vecin vor fi sancționați prin interdicții de călătorie sau înghețarea conturilor.
„Este o propunere pe care am făcut-o la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie și sunt foarte bucuros că, într-o perioadă atât de scurtă de timp, a fost creat acest regim de sancțiuni. Cred că este cel mai rapid proces de crearea a unui regim de sancțiuni în istoria Uniunii Europene. Sunt foarte bucuros că acesta va fi un instrument foarte important pentru a întări reziliența și securitatea Republicii Moldova în contextul acțiunilor orchestrate de către Rusia, precum demonstrațiile sau acțiunile subversive împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova, la care am fost martori în ultimele luni. Este foarte important ca acest regim de sancțiuni să fie adoptat, pentru că orice măsură luată pentru a crește securitatea Republicii Moldova va fi, de asemenea, o măsură care va consolida securitatea României și a cetățenilor ei”, a spus Aurescu.
MAE român lucrează deja cu autoritățile Republicii Moldova pentru a întocmi aceste propuneri de sancționări ale unor persoane, însoțite de dovezile aferente. Pe fond, este vorba de măsuri care vizează înghețarea de fonduri și interdicții de călătorie în cazul persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea de acțiuni sau politici care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea Republicii Moldova, precum și persoane sau entități asociate cu acestea.
“În același timp, o altă decizie importantă va fi adoptarea deciziei de creare a unei Misiuni civile de Parteneriat UE în Republica Moldova. Este o altă măsură importantă, pe care România a susținut-o puternic și care va contribui, de asemenea, la creșterea rezilienței și a securității Republicii Moldova, deoarece va lupta împotriva acțiunilor hibride la adresa Republicii Moldova, împotriva dezinformării, împotriva acțiunilor care vizează securitatea cibernetică a țării și, de asemenea, va îmbunătăți gestionarea situațiilor de criză din Republica Moldova. Desigur, România va sprijini funcționarea acestei Misiuni, inclusiv prin propunerea de experți care să participe la Misiune”, a mai spus ministrul de Externe.