“În primul rând vreau să vă mulţumesc că sunteţi aici. Au fost prezenţi specialişti care ne-au făcut o prezentare pe Legea achiziţiilor publice şi am adoptat deja un punct de vedere pe care încercăm să-l corelăm cu tot ceea ce înseamnă alte structuri asociative, cu mediul de afaceri şi societatea civilă. Cu privire la Legea achiziţiilor dorim să preluăm directiva europeană aşa cum este ea şi ne inspirăm din modele administrative occidentale, precum cele din Austria, Olanda sau Anglia. Cerem să se prelungească perioada de dezbatere publică pe Legea achiziţiilor publice şi, evident, vom fi prezenţi şi în Parlament, acolo unde va ajunge această lege. Am mai discutat şi pe Legea salarizării cu reprezentaţii Ministerului Municii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prezenţi la această şedinţă. Noi am prezentat situaţia actuală foarte gravă din tot ceea ce înseamnă administraţia publică locală, am vorbit despre studiul comparativ pe care îl avem deja la dispoziţie şi în care prezentăm faptul că în administraţia publică locală sunt salariile undeva la jumătate şi chiar mai puţin de jumătate faţă de administraţia publică centrală şi la o treime sau mai puţin din o treime faţă de mediul privat. Considerăm că este în neregulă şi nu putem lupta aşa împotriva corupţiei”, a declarat Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3.
Prezent la şedinţă, Aurel Simionescu, primarul Brăilei, a declarat că aceste diferenţe conduc la plecarea funcţionarilor buni din zona locală în zona centrală sau în deconcentrate. De aceea a propus ca, atunci când se vorbeşte despre creşterile salariale, acestea să se realizeze pe o grilă diferenţiată, care să apropie salariile pentru că atribuţiile sunt identice.
“Vreau să mai adaug că, de multe ori, procedura unei achiziţii publice durează mai mult decât realizarea investiţiei. Acest lucru este anormal şi duce la blocaje şi inclusiv al accesării fondurilor europene. De aceea, considerăm că aceste lucruri trebuie eliminate printr-o legislaţie cât se poate de clară, simplă şi aplicabilă”, a declarat Radu Capilnaşiu, primarul Municipiului Zalău.
La şedinţă au participat, alături de membrii Comitetului Director al AMR, Violeta Alexandru - director IPP, Alexandru Cumpănașu - director AID, József Birtalan - preşedinte ANFP, Ion Gibescu – reprezentant Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Benonica Vasilescu - conf. univ. dr. Universitatea Dimitrie Cantemir, și prof. univ. dr. Dana Tofan – Facultatea de Drept, Universitatea București.