Meteorologii au anunțat că, la peste 1800 m, riscul principal e dat de multiplele plăci de vânt formate pe majoritatea versanților, cele mai recente pe cei sudici, plăci consistente cu coeziune slabă cu straturile subiacente și ce se pot rupe cu ușurință la supraîncărcări”.
Stratul de zăpadă recent depus, potrivit ANM, depășește pe alocuri 50-60 cm, fiind instabil, iar în zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente.
Aât spontan, cât mai ales la supraîncărcări oricât de slabe, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai importante sau cu plăci recente de vânt. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă nou depus atinge local 30-40 cm și izolat chiar 50-60 cm. Acesta este depus peste stratul vechi, consolidat”, a anunțat ANM.Pe pantele suficient de înclinate, stratul consistent de la suprafață poate aluneca peste cel vechi, atât spontan, cât și la supraîncărcări slabe, ducând la declanșarea de avalanșe medii și izolat chiar mari.
„Atenție, Atenție, Atenție, pericol de avalanșe! În baza parteneriatului stabilit între Administrația Națională de Meteorologie și Salvamont Romania, vă prezentăm informarea nivometeorologică la nivelul zonei montane. Salvamont Romania și Administrația Națională de Meteorologie, împreună pentru siguranța Dumneavoastră în munți!”, este apelul lansat de Salvamont România – Dispeceratul Național.