Ozena sau rinita atrofică. Cum trebuie urmat tratamentul?

Monday, 03 December 2018, 22:38, Sursă: REALITATEA.NET

Rinita atrofică. Ozena este termenul medical care descrie o forma particulara de rinita, anume atrofica, ce se dezvolta ca urmare a unor infectii persistente complicate printr-o importanta inflamatie locala a mucoasei nazale. Afectiunea este caracterizata printr-o atrofie si emaciere a piramidei nazale si a mucoasei ce tapeteaza interiorul narinelor, inclusiv a terminatiilor nervoase de la acest nivel.

Rinita atrofică. Aceasta forma de rinita este una complexa, iar tratamentul ei poate fi relativ complicat. Ozena apare mai frecvent la adultii tineri si varstnici, insa poate fi diagnosticata la indivizi de toate varstele, daca exista factori favorizanti, scrie sfatulmedicului.ro.

Rinita atrofică. Cauze

In functie de cauzele de aparitie ale acestui tip de rinita, specialistii au clasificat ozena in primara si secundara.

Ozena primara poate fi cauzata de:
- Mostenire genetica;
- Dezechilibre endocrine: fapt sugerat prin debutul frecvent la pubertate si aparitia la femei;
- Deficite nutritonale: in special avitaminoza A, D si carenta in fier;
- Infectii prelungite cu Klebsiella ozaenae, Diphteroides, E.coli;
- Activarea anormala a sistemului imun care incepe sa atace distructiv piramida nazala si mucoasa nazala (cauze autoimune).

Ozena secundara se manifesta ca urmare a unor infectii sistemice care pot determina aparitia unor distructii locale sau a unor modificari atrofice. Cele mai frecvente astfel de infectii sunt: sifilis, lepra, rinoscleromul. Rinita atrofica poate sa apara si ca urmare a sinuzitei purulente cronice, sau a radioterapiei extremitatii cefalice.

Rinita atrofică. Factori de risc

Principalii factori de risc pentru aparitia acestei boli sunt:
- Latimea neobisnuit de mare a narilor;
- Diverse deficite vitaminice;
- Traumatisme locale
- Tulburari hormonale
- Operatii pe sept (septoplastii).

Rinita atrofică. Simptome

Principalele simptome pe care le acuza pacientii cu rinita atrofica pot fi:
- Usturimi la nivelul nasului;
- Dureri de cap;
- Obstructie nazala;
- Miros neplacut ce iese din nas, ca urmare a formarii si dezlipirii crustelor intranazale (este un simptom destul de sugestiv pentru ozena);
- Anosmie (pierderea simtului mirosului);
- Epistaxisuri frecvente.

Rinita atrofică. Tratament

Tratamentul ozenei variaza semnificativ de la caz la caz, in functie de etiologie (daca este vorba de afectiune primara sau secundara). Tratamentul este complex si poate include: spalaturi nazale cu solutie salina, administrare de vitamine esentiale, aplicarea de solutie de glicerina cu 25% glucoza sau terapie hormonala.

Tratamentul antibiotic poate fi si el administrat, cel mai adesea recomandandu-se streptomicina (sistemica). Daca situatia o impune specialistii pot opta chiar si pentru tratament chirurgical, ce poate ingusta narinele, sau poate corecta anumite defecte ale septului internazal.

 

 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE