REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 CONTESTAȚII. Rezultate Evaluare Naţională 2015 Edu.ro. În Bucureşti mai bine de 89% dintre elevi au luat note peste cinci la examenul de la finalul clasei a 8-a, iar 13 au obţinut nota zece la ambele materii.
În total, la limba română, 85% dintre lucrări au fost notate cu 5 şi peste 5.00, în timp ce la matematică, procentul a fost mai mic. Pe primele locuri se află elevii din judeţele Cluj şi Brăila.
Deşi profesorii s-au plâns că subiectele la evaluarea naţională au fost mai uşoare decât în alţi ani, ministrul Educaţiei are o altă explicaţie pentru rezultatele bune.
Notele pot fi verificate AICI.
REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 CONTESTAȚII Ministerul Educaţiei a propus subiecte uşoare la Evaluarea Naţională pentru a creşte rata de promovare a elevilor. Asta susţin profesorii după ce au văzut subiectele de la examen. De aproape 20 de ani, nimeni din minister nu a schimbat programa evaluărilor de la finalul claselor a VIII-a, iar copiii au ajuns să înveţe modele de subiecte pe dinafară.
Deşi este conceput ca un examen care să le verifice cunoştinţele acumulate în anii de gimnaziu, Evaluarea Naţională de la clasa a 8-a nu face decât să umfle notele elevilor şi să uniformizeze rezultatele. O spun chiar profesorii corectori.
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, aflat în subordinea ministerului Educaţiei, propune de aproape 20 de ani acelaşi model de subiecte. Doi profesori formulează cerinţele fără a fi consultaţi oamenii de la catedră.
REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 CONTESTAȚII La fel se întâmplă şi la matematică. Profesorii spun că materia e mult prea stufoasă, iar subiectele nu sunt aplicate. În plus, aproape jumătate dintre exerciţii nu se găsesc în manualele de la clasă.
Pe de altă parte, membrii Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare susţin că subiectele au un model mediu de dificultate şi au fost formulate respectând programa şcolară. Rezultatele finale se vor afişa mâine, până la ora 16. Anul trecut, rata de promovare a examenului a fost de peste 70%.
REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 CONTESTAȚII. Subiecte uşoare la evaluarea naţională, rezultate bune pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Promovabilitatea este de aproape 80% la nivel naţional, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu în urmă cu puţin timp. Avem 409 elevi de 10! Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în Brăila şi Cluj.
Admitere Liceu 2015, pe Edu.ro. Tot ce trebuie să ştii despre admiterea la liceu.Cum se calculează media de admitere la liceu
Per total, 409 elevi au obţinut media 10. În acest an, rata de promovare este mai mare decât în 2014. În ceea ce priveşte mediile de 10 obţinute de absolvenţii de clasa a VIII-a, judeţul Cluj se poate lăuda cu cei mai bine pregăiţi elevi. În schimb, Brăila se poate mândri ce cea mai mare rată de promovare, de 92,4%, urmat de Cluj cu o rată de promovabilitate de 92,4%. Singurul judeţ în care nu s-a obţinut nicio medie de 10 este Harghita, în timp ce Teleormanul este singurul judeţ în care procentul promovabilităţii a scăzut.
REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 CONTESTAȚII. Judeţele cu cele mai multe note de 10
1. Cluj - 43 medii de 10
2. Bucureşti - Ilfov - 26 medii de 10
3. Suceava - 25 medii de 10
4. Argeş - 24 medii de 10
5. Iaşi - 20 medii de 10
6. Sălaj - 19 medii de 10
7. Brăila - 19 medii de 10
8. Dolj - 19 medii de 10
9. Bacău - 17 medii de 10
10. Bihor - 14 medii de 10
11. Neamţ - 14 medii de 10
12. Satu Mare - 12 medii de 10
13. Constanţa - 12 medii de 10
14. Galaţi - 11 medii de 10
15. Mehedinţi - 10 medii de 10
16. Olt - 10 medii de 10
17. Buzău - 9 medii de 10
18. Maramureş - 9 medii de 10
19. Prahova - 8 medii de 10
20. Giurgiu - 8 medii de 10
21. Teleorman - 8 medii de 10
22. Mureş - 7 medii de 10
23. Sibiu - 7 medii de 10
24. Botoşani - 6 medii de 10
25. Braşov - 6 medii de 10
26. Vaslui - 6 medii de 10
27. Vrancea - 6 medii de 10
28. Dâmboviţa - 6 medii de 10
29. Gorj - 5 medii de 10
30. Caraş-Severin - 4 medii de 10
31. Hunedoara - 4 medii de 10
32. Ialomiţa - 4 medii de 10
33. Alba - 4 medii de 10
34. Arad - 3 medii de 10
35. Timiş - 3 medii de 10
36. Călăraşi - 2 medii de 10
37. Covasna - 2 medii de 10
38. Bistriţa - 2 medii de 10
39. Vâlcea - 1 medie de 10
40. Tulcea - 1 medie de 10
41. Harghita - zero medii de 10
REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 CONTESTAȚII. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a afirmat că notele de la Evaluarea Naţională din acest an au fost mai mari ca cele din 2014. Per total, au fost obţine 409 de medii de 10.
Astfel, 79,3% dintre elevii de clasa a VIII-a au obţinut note peste 5.
REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 EDU:ro. Cea mai mare rată de promovare a fost înregistrată în judeţul Brăila (92,4% dintre elevi au luat note peste 5), urmat de Cluj cu o rată de promovabilitate de 92,4%.
"Nivelul de dificultate a fost unul normal, nici scăzut, nici ridicat, pentru că nu este olimpiadă", a spus ministrul Educaţiei.
Judeţul Teleorman, codaş la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2015
Rata de promovare s-a îmbunătăţi în toate judeţele, cu o singură excepţie: Teleorman (67% în 2015, faţă de 70% în 2014).
La Limba Română, 85,4% dintre elevii care au susţinut examenul de Evaluare Naţională au obţinut note peste 5, în timp ce la Matematică, procentul a fost mai mic, de 73,5%.
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2015 CONTESTAȚII Ghidul admiterii computerizate
Cum se completează fişa de admitere Sunteţi părintele unui copil care se pregăteşte să intre la liceu, sau un candidat emoţionat la statutul de licean? Doriţi din tot sufletul „să prindeţi” un loc la un liceu bun, dar instrucţiunile pentru completarea fişei de admitere vă dau dureri de cap? Dacă îndepliniţi condiţiile de mai sus, citiţi rândurile de mai jos.
1. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor.
2. Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să
fii repartizat. Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc !
Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite ! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2015 CONTESTAȚII 3. Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.
4. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în nici un fel–oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri. În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele
de a fi admis! Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate.
Nu există nici un “număr magic” de opţiuni care trebuie completate pe fişă: important este ca acest număr să fie suficient de mare ca să permită repartizarea şi să fie ordonate – de la cea mai dezirabil ă la cea mai puţin dezirabilă.
5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică. Mediile anilor trecuţi sunt orientative.
6. Validarea fişelor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii - eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot cauza neplăceri. Computerul “nu ştie” că un elev a completat codul 115 dar de fapt îl interesează specializarea cu numărul 151, sau că media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55 !
Pentru a evita neplăcerile cauzate de transcrierea greşită a datelor de pe fişă, procedura necesită tipărirea fişelor aşa cum au fost introduse ele în baza de date. Fişa astfel tipărită, numită “fişă martor” se transmite la şcoala de provenienţă. În cele câteva zile rămase între introducerea fişei în computer şi data limită, diriginţii sunt cei care convoacă la şcoală toţi
elevii însoţiţi de părinţi, care verifică opţiune cu opţiune corespondenţa fişei de martor cu fişa originală, semnând pentru conformitate. Neconcordanţele între fişa completată şi fişa martor trebuie semnalate imediat conducerii şcolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corecţia.
7. Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei și Cercetării Știinţifice.
8. După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată. 9. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună
medie. Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune. Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne
nerepartizat. Pentru a înţelege mai uşor algoritmul, luăm următoarele exemple:
1. Presupunem că elevul are media 10. El este cel mai bun din judeţ, este repartizat primul, deci la prima sa opţiune. El este primul care ocupă primul loc din judeţ.
2. Presupunem că elevul are media 9 şi la prima sa opţiune s-au ocupat 14 locuri de către 14 elevi cu medii mai mari decât media lui. El va fi al 15-lea repartizat la prima sa opţiune.
3. Presupunem că elevul are media 8 şi la prima sa opţiune s-au ocupat toate locurile de către elevi cu medii mai mari decât a lui. Dacă la a doua sa opţiune mai există locuri libere, el va repartizat la a doua sa opţiune.
Altfel, se verifică a treia opţiune de pe fişa sa, şi următoarele, în ordine, până la găsirea primei sale opţiuni la care mai sunt locuri libere. De notat că nu se poate întâmpla ca „locul tău” să fie ocupat de către cineva cu medie mai mică decât a ta, pentru că tu eşti repartizat înaintea lui !
4. Presupunând că elevul A are media de admitere 8.93 şi opţiunea X pe locul 2 în fişa de opţiuni, iar elevul B are media de admitere 8.91 şi opţiunea X pe locul 1 în fişa de opţiuni, candidatul A are prioritate la repartizarea pentru opţiunea X (în cazul în care candidatul A nu a fost repartizat la opţiunea de pe primul loc), având media mai mare decât B.
Informaţii complete despre examenul de admitere pot fi găsite vizitând paginile web http://admitere.edu.ro şi http://forum.edu.ro.
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2015 CONTESTAȚII: Constanţa - 77,29% dintre elevi au luate note peste 5
Absolvenţii de clasa a VIII-a au aflat notele pe care le-au primit la cele două probe susţinut la Evaluarea Națională. În Constanţa, 77,29% dintre absolvenții de clasa a VIII-a au obţinut note peste 5 la Evaluarea Naţională.
Situația pe discipline este următoarea: Limba şi literatura română - 85,00%, Matematică - 70,78%. 259 de elevi au obţinut nota 10 la Matematică şi 18 au fost evaluați cu nota maximă la Limba și literatura română, înregistrându-se astfel 12 medii de 10. Contestaţiile pot fi depuse astăzi, 26 iunie 2015, în intervalul 16.00 - 20.00, la unitatea de învăţământ unde au fost susţinute probele, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 30 iunie.
Comparativ cu rezultatele Evaluării Naționale din 2014, în acest an s-a înregistrat o creștere cu 8,88 %.
Per total, 409 elevi au obţinut media 10. În acest an, rata de promovare este mai mare decât în 2014. În ceea ce priveşte mediile de 10 obţinute de absolvenţii de clasa a VIII-a, judeţul Cluj se poate lăuda cu cei mai bine pregăiţi elevi. În schimb, Brăila se poate mândri ce cea mai mare rată de promovare, de 92,4%, urmat de Cluj cu o rată de promovabilitate de 92,4%. Singurul judeţ în care nu s-a obţinut nicio medie de 10 este Harghita, în timp ce Teleormanul este singurul judeţ în care procentul promovabilităţii a scăzut.
Rezultate Evaluare Naţională 2015 după Contestații: Rezolvări Matematică
La primul subiect de Matematică, elevii au avut de rezolvat câteva întrebări simple, fiecare răspuns corect urmând să fie recompensat cu 5 puncte.
Subiectul I
1. Rezultatul calculului 10 x 2 - 20 este egal cu 0 (5 puncte)
2. Dacă a/4 = 3/2, atunci a este egal cu 6 (5 puncte)
3. Cel mai mare număr care aparține intervalului [1,5] este egal cu 5 (5 puncte)
4. Pătratul ABCD are latura de 6 cm. Permetrul pătratului ABCD este egal cu 24 cm. (5 puncte)
5. În figura 1 este reprezentat un cub ABCDEFGH. Măsura unghiului determinat de dreptele AB și BF este egală cu 90 (5 puncte)
6. În diagrama de mai jos este prezentată repartiția elevilor unei clase a VIII-a, în funcție de notele obținute la teza de matematică pe semestrul al II-lea.
Numărul elevilor care au obținut nota 10 este egal cu 3 (5 puncte)
La subiectul al doilea, elevii au avut de rezolvat mai multe probleme, atât de geometrie, cât și de algebră. Și aici, toate cerințele rezolvate vor fi recompensate cu 5 puncte.
Rezultate Evaluare Naţională 2015 după Contestații: Rezolvări Matematică
Subiectul al II-lea
1. Desenați, pe foaia de examen, un paralelipiped dreptunghic ABCDA'B'C'D'. (5 puncte)
2. Calculați media aritmetică a numerelor de două cifre, multiplii ai lui 40. (5 puncte)
REZOLVARE
80+80 = 160
160 / 2 = 80
3. Mihai a cheltuit o sumă de bani în două zile. În prima zi, Mihai a cheltuit 30% din sumă, iar în a doua zi, restul de 35 de lei. Calculați suma de bani cheltuită de Mihai în prima zi.
REZOLVARE:
35 de lei = 70% din sumă
Suma totală = 50 de lei
4. Se consideră funcția f: R-R, (x)=x+2
a) Calculați f(-2) (5 puncte)
b) Reprezentați grafic funcția f într-un sistem de coordonate xOy. (5 puncte)
REZOLVARE:
f(-2) = 0
5. Aici elevii au primit o ecuație cu o necunoscută (5 puncte).
La subiectul al treilea, notat tot cu 30 de puncte, elevii au avut de rezolvat două probleme de geometrie.
Rezultate Evaluare Naţională 2015 după Contestații: Rezolvări Matematică
Subiectul al III-lea
1. Figura 2 este schița unui teren în formă de dreptunghi ABCD, cu AB = 150 m și AD = 100 m. Punctul M este mijlocul laturii AD, iar punctul N este situat pe latura DC astfel încât DN=2NC.
a) Arătați că aria terenului ABCD este egală cu 1,5 ha (5 puncte)
REZOLVARE:
A = AB x AD = 15.000 metri pătrați
Un hectar = 10.000 metri pătrați
A = 1,5 ha
b) Demonstrați că triunghiul MNB este isoscel (5 puncte)
REZOLVARE:
DM = 50 m
NC = 1/3 DC = 50 m
DM = NC = 50 m
DN = 100 m
BC = 100 m
Triunghiul MDN este congruent cu triunghiul NCB, MN = NB, MNB - triunghi isoscel
c) Calculați măsura unghiului format de dreptele MN și NB. (5 puncte)
REZOLVARE:
Unghiul DMN = Unghiul CNB
Unghiul DNM = Unhgiul CBN
Suma acestor unghiuri este de 90 de grade, astfel că unghiul MNB este de tot de 90 de grade, deoarece suma unghiurilor unui triunghi este de 180 de grade.
2. Aici elevii au primit o piramidă patrulateră regulată și au avut de rezolvat 3 cerințe, în total 15 puncte.
Fiecare elev primește 10 puncte din oficiu. Scorul maxim este 100.
Rezultate Evaluare Naţională 2015 după Contestații
Limba şi Literatura Română are, în cadrul evaluării naţionale de la finalul clasei a VIII-a, statut de disciplină obligatorie.
Proba la această disciplină vizează evaluarea competenţelor elevilor de receptare a mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse.
Deoarece competenţele de evaluat sunt ansambluri de cunoştinţe, deprinderi şi atitudini formate în clasele a V-a – a VIII-a, subiectele pentru evaluarea naţională vor evalua atât competenţele specifice şi conţinuturile asociate acestora, cât şi conţinuturile din programele şcolare actualizate pentru clasele a V-a – a VII-a.
Prin evaluarea naţională la Limba şi Literatura Română, în evaluarea unităţilor de conţinut care privesc domeniul limba română (Elemente de construcţie a comunicării), se are în vedere viziunea comunicativ-pragmatică, abordarea funcţională şi aplicativă a elementelor de construcţie a comunicării, cu accent pe identificarea rolului acestora în construirea mesajelor şi pe utilizarea lor corectă şi adecvată în propria exprimare scrisă. Sarcinile de lucru vizează exerciţii de tip analitic (de recunoaştere, de grupare, de motivare, de descriere, de diferenţiere) şi de tip sintetic (de modificare, de completare, de exemplificare, de construcţie), de subliniere a valorilor stilistice şi de evidenţiere a aspectelor ortografice şi de punctuaţie, în situaţiile care impun o asemenea abordare.
În evaluarea unităţilor de conţinut ale domeniului lectură, sarcinile de lucru implică cerinţe care privesc înţelegerea unui text dat, literar sau nonliterar (identificarea ideilor principale, a unor trăsături generale şi particulare ale textului şi exprimarea unui punct de vedere asupra acestora etc.), precum şi redactarea de către elev a unor compuneri vizând scrierea despre un text literar sau nonliterar (rezumat, caracterizare de personaj, comentarea sumară a unor secvenţe, identificarea ideilor principale, exprimarea unui punct de vedere privind ideile sau structurarea textului etc.).
De asemenea, sarcinile de lucru vor avea în vedere evaluarea competenţelor de redactare a unor texte argumentative (exprimarea argumentată a unui punct de vedere privind textul studiat sau la prima vedere, motivarea apartenenţei la un gen literar sau la o specie literară), reflexive şi imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente, evidenţierea trăsăturilor unui obiect într-o descriere, scurte naraţiuni, continuarea logică a unor dialoguri etc.)
Rezultate Evaluare Naţională 2015 după Contestații: Subiecte la Limba și Literatura Română:
Subiectul I:
Elevii au primit un text cules de Petre Ispirescu - ”Lupul cel năzdrăvan și Făt-Frumos”.
Punctul A.
1. Antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea (6 puncte)
2. Explică rolul cratimei în secvenţa "încât p-aci era" (6 puncte)
3. Formulează două idei principale din textul dat (6 puncte)
4. Transcrie două cuvinte, grupuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii (6 puncte)
5. Prezintă în 30 - 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: "atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta pâbă a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?" (6 puncte)
B.
Redactează o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular "Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos", valorificând textul dat. (12 puncte)
În compunerea ta, trebuie:
- să precizezi patru trăsături ale basmului popular
- să ilustrezi două trăsături ale basmului popular, valorificând textul dat
- să ai un conținut adecvat cerinței formlate
- să respecți precizarea privind numărul de cuvinte
Subiectul al II-lea:
Elevii au primit un text din ziarul Adevărul despre Sânziene: ”Este ziua iei românești: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”.
A. Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerințele de mai jos:
1. Formulează câte un enunț în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat:
-data la care se sărbătorește Ziua Universală a Iei
-numele tabloului pictat de Constantin Daniel Rosenthal (4 puncte)
2. Scrie numele autoarei și titlul articolului din care este extras fragmentul dat (4 puncte)
3. Menționează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvența: Bluza tradițională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă și a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderoba româncelor. (4 puncte)
4. Precizează funcția sintactică a cuvintelor subliniate din secvența: Patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspirație pentru una dintre colecțiile semnate de Yves Saint Laurent (4 puncte)
5. Transcrie propoziția principală și propoziția subordonată din fraza următoare, precizând felul subordonatei: Ia poate fi purtată în orice sezon, pentru că niciodată nu va fi demodată (4 puncte)
6. Construiește o frază alcătuită din două propoziții în care să existe o propoziție subordonată completivă indirectă, introdusă prin pronumele relativ care (4 puncte)
B. Redactează, în 80-150 de cuvinte, o narațune în care să prezinți o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare. (12 puncte)
În compunerea ta, trebuie:
- să relatezi o întâmplare, respectând succesiunea logică a evenimentelor
- să precizezi două elemente ale contextului spațio-temporal
- să ai un conținut adecvat cerinței
- să respecți precizarea privind numărul de cuvinte
Vei primi 12 puncte pentru redactarea întregii lucrări (unitatea compoziției - 1 punct, coerența textului - 2 puncte, registrul de comunicare, stilul și vocabularul adecvate conținutului - 2 puncte, ortografia - 3 puncte, punctuația - 2 puncte, așezarea corectă în pagină, lizibilitatea - 2 puncte)