Rămâneți pe Realitatea.net pentru a afla în timp real rezultate Evaluare Națională 2016, după contestații. În total, înainte de contestații, 75% din elevii care au susţinut Evaluarea Naţională în 2016 au luat note peste 5, rata fiind în scădere faţă de anul trecut când 79,3% dintre elevi au obţinut note peste 5. În București au fost 47 de medii de 10 la înainte de rezultate finale Evaluare Națională 2016, în Iași au fost 23 de medii de 10 înainte de rezultate finale Evaluare Națională 2016, Constanța - 17 medii de 10 înainte de rezultate finale Evaluare Națională 2016, Argeș - 17 medii de 10 înainte de contestații, Bihor - 16 medii de 10.
Distribuţia pe judeţe a mediilor peste 5 în partea sa superioară arată astfel: Brăila (89,2%), Cluj (88,9%), Municipiul Bucureşti (87,2%), Prahova (85,9%) şi Galaţi (81,9%). Rate scăzute de medii peste 5 se înregistrează în judeţele Giurgiu (55,1%), Teleorman (60%), Mehedinţi şi Călăraşi, ambele cu 64,9%.
La proba de Limba şi literatură română, 122.403 candidaţi (82,3%) au primit note peste 5, iar 1.213 de candidaţi, nota 10. La Matematică, 100.050 de candidaţi au avut note peste 5, iar lucrările a 2.556 de candidaţi au fost notate cu 10.
La examenele din acest an a apărut o controversă legată de enunţul unui exerciţiu la matematică. Mai mulţi profesori, elevi şi părinţi au reclamat că cerinţa punctului 6 de la Subiectul I de la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naţionale nu a fost corect formulată şi i-a indus în eroare pe mulţi candidaţi. Mai mulţi părinţi şi elevi spun că vor depune contestaţii la proba Matematică de la Evaluarea Naţională din cauza problemei 6 de la Subiectul I, care nu ar fi clar enunţată. În problema respectivă este dată o diagramă care prezintă repartiţia notelor obţinute la un test la matematică de elevii unei clase a VIII-a dintr-o şcoală.
„Acesta conţine toate elementele necesare unui răspuns corect şi se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Tipul de diagramă în discuţie este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, anul şcolar 2014-2015”, a precizat Ministerul Educaţiei.
Rezultate Evaluare Națională 2016, după contestații. Cum se rezolvă contestațiile
În procesul de evaluare a lucrărilor și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, se calculează și se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.
În cazul în care diferența între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori, stabiliți de președintele comisiei, iar nota acordată de aceștia, va fi nota finală.
Candidatul major și părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita comisiei județene/a municipiului București de organizare a evaluării naționale să vadă lucrarea/lucrările proprie/proprii a/ale propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale după contestații. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
Solicitarea de vizualizare, menționată la alin. (1), nu poate conduce la reevaluarea și/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor. (3) Cu excepția candidatului sau a părinților/reprezentanților legali ai acestuia, pot solicita să vadă lucrarea/lucrările doar membrii comisiei județene/a municipiului București de organizare a evaluării naționale sau cei ai Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale, în scopul reevaluării acesteia/acestora, conform prevederilor art.6 pct.(10) și ale art.9 pct. (25) din Metodologia de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010-2011, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.801/2010.
Rezultate Evaluare Națională 2016, după contestații. Care a fost situația anul trecut
Anul trecut, 409 elevi au obţinut media 10. De asemenea, tot în 2015, rata de promovare a fost mai mare decât în 2014. În ceea ce priveşte mediile de 10 obţinute de absolvenţii de clasa a VIII-a, judeţul Cluj s-a putut lăuda în 2015 cu cei mai bine pregăiţi elevi. În schimb, Brăila se poate mândri ce cea mai mare rată de promovare, de 92,4%, urmat de Cluj cu o rată de promovabilitate de 92,4%. Singurul judeţ în care nu s-a obţinut nicio medie de 10 este Harghita, în timp ce Teleormanul este singurul judeţ în care procentul promovabilităţii a scăzut.
Şcoala cu cea mai mare medie a notelor obţinute de elevi la examenul de evaluare naţională, respectiv 9,62, este Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi. Pe locul al doilea s-a clasat Colegiul Naţional „Gheorghe Vranceanu”, cu media 9,61, iar pe locul al treilea Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, cu media 9,59. În Capitală, Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" a obţinut cele mai bune rezultate la Evaluare Naţională, clasându-se pe poziţia a 11-a în ierarhia naţională.
Tot în 2015, rata de promovare s-a îmbunătăţi în toate judeţele, cu o singură excepţie: Teleorman (67% în 2015, faţă de 70% în 2014). La Limba Română, 85,4% dintre elevii care au susţinut examenul de Evaluare Naţională au obţinut note peste 5, în timp ce la Matematică, procentul a fost mai mic, de 73,5%.
Rezultate Evaluare Națională, după contestații. Cum se face repartizarea
În perioada 8-12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere şi tot în această perioadă fişele vor fi introdse în baza de date computerizată. Pe 20 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti. Tot în aceeaşi zi, şi liceele vor afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate. Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi în perioada 21 - 29 iulie.
Repartizarea computerizată în licee are loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015. În a doua etapă se pot înscrie candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi cei care au rămas nerepartizaţi. În etapa a treia se înscriu elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.
Admiterea se realizează conform „Metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012”, aprobată prin OMECTS 4802/31.08.2010. Înscrierea în clasa a IX-a învăţământ liceal preuniversitar de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere.
Rezultate Evaluare națională, după contestații. Cum se calculează media de admitere
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75% şi media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere (pentru absolvenţii din promoţiilor 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 şi 2016)
Media generală la Evaluarea Naţională se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la probele incluse în Evaluarea Naţională. Media generală la Evaluarea Naţională va fi calculată, indiferent dacă una sau mai multe din notele obţinute la Evaluarea Naţională sunt inferioare notei cinci. Media de admitere se calculează, indiferent dacă media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a este inferioară notei cinci. Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a şi media de admitere se calculează cu două zecimale, fără rotunjire.
În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:
a) media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
c) nota obţinută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
d) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
e) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor Art.10 din anexa 1 la OMECTS nr. 4802/31.08.2010, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.
În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate școlară care au mediile de admitere şi toate mediile menţionate mai sus egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată. Pentru liceul teoretic și vocaţional, repartizarea candidaţilor se efectuează pe filiere, profiluri și specializări, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere/mediilor finale de admitere şi în funcţie de opţiuni.
În cazul filierei tehnologice, repartizarea candidaţilor se face pe domenii, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiuni. Repartizarea pe calificări profesionale se va face în următorii ani de studiu, potrivit structurii curriculare aprobate şi conform reglementărilor în vigoare. Unitatea de învăţământ şi inspectoratul școlar au obligaţia de a afişa oferta de şcolarizare/oferta de formare profesională concretizată în profiluri, domenii şi calificări profesionale.
Pentru liceele din filiera vocaţională - profilurile sportiv, militar, teologic, artistic, pedagogic - precum şi pentru liceul Waldorf, specializarea filologie, se vor organiza, înainte de începerea repartizării computerizate, probe de aptitudini, conform metodologiei.
Rezultate Evaluarea Naţională, după contestații:
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro ALBA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro ARAD
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro ARGEŞ
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro BACĂU
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro BIHOR
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro BISTRIŢA - NĂSĂUD
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro BOTOŞANI
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro BRAŞOV
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro BRĂILA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro BUCUREŞTI
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro BUZĂU
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro CARAŞ - SEVERIN
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro CĂLĂRAŞI
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016, după contestații edu.ro CLUJ
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro CONSTANŢA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro COVASNA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro DÂMBOVIŢA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro DOLJ
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro GALAŢI
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro GIURGIU
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro GORJ
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro HARGHITA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro HUNEDOARA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro IALOMIŢA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro IAŞI
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro ILFOV
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro MARAMUREŞ
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro MEHEDINŢI
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro MUREŞ
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro NEAMŢ
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro OLT
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro PRAHOVA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro SATU MARE
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro SĂLAJ
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro SIBIU
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro SUCEAVA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro TELEORMAN
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro TIMIŞ
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro TULCEA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro VASLUI
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro VÂLCEA
-
Rezultate Evaluarea Naţională 2016 edu.ro VRANCEA