Direcția Generală pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene a prezentat joi un raport preliminar privind efectele embargoului rus, ce cuprinde o analiză a fluxurilor comerciale afectate și situația actuală a pieței diferitelor produse. Documentul include și posibile piețe alternative pentru produsele care nu mai au acces pe piața rusă.
În urma unei întâlniri la care au participat experți din cadrul Comisiei Europene și ai statelor membre, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, a emis un comunicat în care a anunțat că săptămâna viitoare va propune noi măsuri de susținere a producătorilor europeni de fructe și legume perisabile care nu-și mai pot livra mărfurile pe piața rusă. El a adăugat că Politica Agricolă Comună (PAC) reformată oferă instrumentele bugetare și legale necesare pentru astfel de situații.
Participanții la această reuniune au convenit că situația este mai gravă în cazul acelor produse agricole a căror recoltă a început și care nu au o alternativă imediată de livrare pe alte piețe după închiderea celei ruse.
Însă Dacian Cioloș a subliniat că este nevoie de informații mai detaliate pentru o evaluare completă a situației sectoarelor afectate, motiv pentru care a cerut statelor membre date suplimentare.
În consecință, pentru a avea un acces rapid la datele din piață referitoare la sectoarele afectate, Comisia Europeană va pune imediat în practică un mecanism consolidat de monitorizare la care vor contribui toate statele membre și care implică reuniuni săptămânale cu responsabilii din aceste țări.
Comisia Europeană a propus luni primele măsuri de sprijin pentru producătorii de piersici și nectarine și a promis că va întocmi 'cât mai repede posibil' o analiză completă asupra efectelor embargoului rus, cât și o evaluare a posibilelor 'răspunsuri politice' în fața acestuia.