"Este vorba despre un bronhodilator, iar celălalt este o administrare sub formă de spray a unui corticoid. Despre acest subiect s-a vorbit. Ultimul studiu apărut în martie, în acest an, când s-a spus și s-a subliniat că acești corticoizi sub formă inhalatorie categoric nu trebuie opriți în cazul pacientului asmatic care face infecție cu SARS-CoV-2, dar în ceea ce privește celălalt pacient poate fi folosit, nu este contraindicat, dar dacă este utilzată dexometazona injectabil, atunci administrarea pe cale locală și inhalatorie nu ar mai avea sens. Impotanța corticoizilor este cunoscută de multă vreme, că o dăm sub formă de pastile, că o dăm sub formă injectabilă", a afirmat Dorobăț, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.
Întrebată dacă există contraindicații în folosirea unuia dintre cele două medicamente menționate de medicul Groșan, Dorobăț a precizat că în cazul pacientului cardiac trebuie avut grijă deoarece acest stimulent poate duce la tahicardie sau tensiune arterială, motiv pentru care administrarea Ventolin "trebuie făcută cu multă prudență".
"De aceea, la pacientul cu Covid care nu are astm bronșic, să-l aibă în administrare (Ventolinul), eu aș avea o reținere. Prefer administrarea cortizonului pe cale injectabilă sau chiar pe cale orală", a mai spus medicul de la Iași.
Întrebată dacă acum, când schema de tratament a fost făcută publică de mediul Flavia Groșan, oamenii ar putea fi tentați să ia "după ureche" medicamentele menționate, Carmen Dorobăț a răspuns: "Dna doctor are o experiență deosebită, dar în niciun caz aceste medicamente nu trebuie luate după ureche".