Timp de pregătire: 01:00 ore
Timp de gătire: 02:00 ore
Timp Total: 03:00 ore
Număr porţii: 6 porţii
Grad de dificultate: mediu
Ingrediente Coq au vin:
Bucăţile bune de friptură de la un cocoş de casă (dacă aveţi, dacă nu, e bun şi de cumpărat)
400-500 de ml. de vin roşu, corpolent
250 de ml. de supă de pasăre
60 de ml. de cognac
2 linguri de pastă de roşii
300 de grame de ciuperci champignon, tăiate în sferturi
250 de grame de arpagic (ceapă mică)
60 de ml. de ulei de măsline extravirgin
40 de grame de unt
1 lingură de făină
100 de grame bacon, prosciutto sau panceta
1 căţel de usturoi fin tocat
1 linguriţă de tarhon uscat
1 linguriţă de cimbru uscat
sare, piper
Preparare Coq au vin
Carnea de cocoş spălată, se sărează şi se piperează. Într-o tigaie încăpătoare se încing 30 de ml. de ulei de măsline şi se rumenesc cepşoarele pe toate părţile.
Se adaugă ciupercile, toate deodată, şi se călesc împreună aproximativ 5 minute.
Se scot legumele într-un castron, se acoperă şi se păstrează la cald. În aceeaşi tigaie se adaugă restul de ulei de măsline (30 de ml.) şi se rumenesc, pe rând, fără a le înghesui, bucăţile de carne.
Pe măsură ce bucăţile de carne se rumenesc, se scot într-un castron. Când sunt toate rumenite, se adaugă toate deodată înapoi în tigaie, se încinge bine tigaia, se adaugă cognacul şi se flambează.
Pentru flambare, se adaugă în tigaia încinsă tot alcoolul deodată, apoi se aprinde cu un chibrit apropiat de vaporii care se degajă (se poate aprinde şi înclinând tigaia în aşa fel încât să vină în contact vaporii cu flacăra de la aragaz, dar se va împrăştia ceva grăsime). Ceea ce arde sunt vaporii volatili ai alcoolului. În aproximativ 30 de secunde, flăcările trebuie să se stîngă de la sine.
Atenţie: să nu aveţi hotă pornită, să nu va aplecaţi astfel încât hainele sau părul să vină în contact cu flacăra! Dacă în 30 de secunde flăcările nu se sting, acoperiţi vasul cu un capac. Metoda dă o aromă deosebită iar alcoolul se mistuie în întregime, nicio urmă nerămânând în preparatul final.
Bucăţile flambate, imediat ce flăcările s-au stins, se scot în cratiţă în care se vor găti mai departe (să aibă capac). Vinul, supa, pasta de roşii, tarhonul, cimbrul şi căţelul de usturoi fin tocat se adaugă în tigaie şi se dau în clocot, râcâind toate aderentele de pe fundul vasului.
Se toarnă deasupra cărnii sosul din tigaie.
Se acoperă cu capacul şi se fierbe pe foc mic până ce carnea se înmoaie. Când carnea e moale, se adaugă legumele (cepşoarele şi ciupercile) împreună cu zeamă pe care au lăsat-o.
Se acoperă şi se mai fierb împreună 15 minute.
Între timp, bacon-ul (sau pancetta) tăiat în fasiute fine se rumeneşte până devine crocant, apoi se scoate pe hârtie.
Untul moale se amestecă cu făină:
În cratiţă se adaugă fâţiile rumene de bacon.
Se diluează untul amestecat cu făină cu un polonic din sosul din cratiţă, apoi se adaugă compoziţia de unt peste mâncarea care fierbe. Se mai clocoteşte 2-3 minute, se potriveşte gustul de sare şi piper şi mâncarea e gata.
Sursa: retetecalamama.ro