Pentru aluatul de brioşe: 250 g faina pentru prajituri, 1/2 lingurita sare, 2 linguri cacao, 115 g unt, 300 g zahar, 2 oua mari, 1 pliculet zahar vanilat, 240 ml lapte batut, 1 lingurita bicarbonat de sodiu
Crema de unt cu bezea elveţiană:
5 albusuri, 250g zahar tos, 340g unt rece, 2 lingurite extract de vanilie, un praf de sare
Cremă ganache: 100 ml frişcă, 100 gr ciocolată albă, retete briose-muffins
Mod de preparare brioşe (muffins) cu cremă de unt şi bezea elveţiană
Briosele:
Am incins cuptorul la 175 C, faina, cacaoa si sarea le-am amestecat intr-un bol si am pus bolul deoparte. Intr-un alt bol am mixat bine de tot zaharul cu untul pana am obtinut o crema pufoasa, apoi am adaugat ouale pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare. Am adaugat apoi o parte din amestecul de faina, cacao si sare si am mixat din nou am amestecat laptele batut. Am alternat amestecul de lapte batut si cel de faina cu cacao pana s-au incorporat toate perfect la sfarsit de tot. Am stins bicarbonatul de sodiu cu otet si l-am adaugat peste compozitie. Compozitia obtinuta am turnat-o în forme de brioşe şi le-am copt la foc mediu. Le lăsăm să se răcească, scrie apropotv.
Crema de unt cu bezea elveţiană:
Un vas asezam pe o oala cu apa care fierbe. Atentie, ajunge sa aveti apa de 2 degete in oala, important e sa faca aburi. In niciun caz apa din oala nu trebuie sa atinga vasul in care facem bezeaua. Punem in vas albusurile si zaharul si folosind un tel de la mixer, amestecam incontinuu, la foc mediu. Veti observa ca incet incet, compozitia isi schimba culoarea si devine mai galbuie. Toata operatiunea pe foc dureaza undeva la 5 minute, pana cand bezeaua incepe sa se albeasca si daca luam putina compozitie si o masam intre degete, nu mai simtim deloc granulele de zahar.
Luam vasul de pe foc si il asezam in suportul lui de la mixer, atasam balonul, adaugam sarea si pornim mixerul la viteza medie. Mixati cel putin 3-4 minute la viteza medie, apoi cresteti viteza si continuati si bateti albusurile, 10-12 minute pana cand aveti o bezea foarte alba, densa si mai ales teapana – bezeaua nu trebuie sa cada de pe paleta mixerului. Asta e bezeaua elvetiana .
Bolul trebuie sa ajunga la temperatura camerei si sa fie neutru la atingere cand adaugati untul. Adaugam untul. Untul trebuie sa fie rece, dar nu chiar de la frigider. Taiati untul in cubulete inainte de a incepe toata reteta si il lasati intr-un loc racoros pana e nevoie sa il folositi. Adaugam untul in bezea, cate un cub o data, amestecand cu mixerul la viteza mica pana fiecare bucata e perfect incorporata. Continuam pana tot untul e incorporat. La final, punem vanilia şi gata. Trebuie sa aveti o crema fina la atingere dar foarte densa, care sta pe lingura.
Crema ganache:
Punem frisca lichida intr-o craticioara pe foc foarte mic. Avem mare grija sa nu fiarba!! Cand este foarte fierbinte, stingem focul si adaugam ciocolata taiata in bucatele mici. Amestecam bine pana cand ciocolata este complet dizolvata apoi lasam crema sa se raceasca pentru cca 10 minute.
Dupa 10 minute, incepem sa o mixam pana cand se transforma in crema si se deschide la culoare. O sa aveti nevoie de cca 10-15 minute pana cand crema se va intari.
Asamblare:
Pentru a umble brioşele cu crema ganache le scobim cu ajutorul unui cuţit şi îndepărtăm mijlocul cu o linguriţă. După ce umplem brioşele cu crema ganache ornăm cu crema de unt elveţiană.