Membrii grupării vindeau trei tipuri de substanțe interzise la petreceri, concerte de muzică electronică și tehno, dar și în cluburi. Patru români erau implicați în afacere. Polițiștii supravegheau fiecare mișcare a grupării încă din august 2022.
Atunci „cartelul” a vândut, în mod repetat, droguri în județul Iași. Rețeaua din Moldova era condusă de o femeie din din Medellin, Columbia. Orașul este cel mai popular centru mondial al drogurilor. Acolo a trăit și a murit celebrul traficant Pablo Escobar.
Specialiștii atrag atenția că trebuie întărite controalele de la granițe din cauză că România nu mai e țară de tranzit pentru droguri ci una în care se consumă masiv.
CĂTĂLIN ȚONE, expert antidrog: „Consider că atenția trebuie să fie sporită, în special pe zona de pătrundere în țară și în același timp privind interacțiunile pe care acești cetățeni străini, traficanții, ne pot avea pe teritoriul României”.
La finalul acestui scenariu desprins parcă din filme, toți cei șase membri ai grupării din Iaşi au fost arestați pentru 30 de zile. Cartelul Medellin este mai periculoasă organizație de stupefiante din lume și a fost înființată de Pablo Escobar care a devenit personaj de film pentru atrocitățile pe care le-a comis și influența la nivel mondial pe care și-a câștigat-o cu banii din traficul de droguri.
După moartea lui Escobar, cartelul şi-a restrâns activitatea, însă continuă să producă și să vândă narcotice în întreaga lume.
România a devenit foarte atractivă pentru rețelele internaționale de traficanți. Doar în vacanța de 1 Mai, pe litoral au fost arestați 20 de traficanți străini.