Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 60 de milioane de euro în gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale, a anunțat miercuri Președinția Republicii Moldova, anunțul fiind confirmat și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Maia Sandu i-a mulțumit pentru sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova.
„Asistența nerambursabilă este oferită ca urmare a unui dialog constant al autorităților moldovenești cu Uniunea Europeană”, a transmis Administrația prezidențială a Republicii Moldova.
Anunțul a fost confirmat și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu premierul guvernului pro-european de la Chișinău, Natalia Gavrilița.
„Am fost bucuroasă să o întâlnesc pe premierul moldovean Natalia Gavrilița pentru a reitera susținerea noastră deplină pentru (Republica) Moldova. Consiliul de Asociere de mâine (joi, n.r.) va consolida și mai mult cooperarea noastră. În acest context, Comisia Europeană pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze actuala criză energetică”, a scris Ursula von der Leyen, miercuri, pe Twitter.
Happy to meet Moldovan PM @natgavrilita to reiterate our full support to Moldova.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 27, 2021
Tomorrow’s 🇪🇺🇲🇩 Association Council will further strengthen our cooperation.
In this context, @EU_Commission is making available €60 million to help 🇲🇩 manage the current energy crisis. pic.twitter.com/2NkWX0efUu
„Comisia Europeană tocmai a anunțat debursarea a 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova în criza energetică. Mulțumesc, Ursula von der Leyen, pentru angajamentul de a sprijini Republica Moldova în a gestiona criza gazelor”, a scris președinta Republicii Moldova, tot pe Twitter.
Criza de aprovizionare cu gaze naturale a condus la declararea unei stări de urgență în Republica Moldova, pe 22 octombrie.
Aprovizionarea cu gaz a Republicii Moldova a scăzut cu aproximativ o treime, în timp ce preţurile au crescut de la 550 de dolari la mie de metri cubi luna trecută la 790 de dolari luna aceasta, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită de ţară anul trecut.
Guvernul Gavrilița a realizat deja o primă achiziție de gaze din resurse alternative. Luni, 25 octombrie, Republica Moldova a cumpărat gaze dintr-o sursă care nu este Gazprom - un milion de metri cubi de la compania PGNiG din Polonia. De asemenea, Chișinăul poartă negocieri și cu Gazprom pentru un nou acord de aprovizionare, în condițiile în care a expirat vechiul acord, în septembrie. Iar miercuri, Republica Moldova a anunțat că va primi 1 milion de metri cubi de gaz natural de la compania Vitol din Țările de Jos, potrivit agora.md.