Replica ministrului Culturii la "gafa" cu Hamlet

Sunday, 26 April 2015, 16:13, Sursă: REALITATEA.NET

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, publică "un drept la adevăr" privind "gafa" legată de Hamlet despre care presa a relatat recent.

Redăm integral postarea ministrului Culturii:

"Dreptul la adevăr

Acesta nu este un drept la replică. Deși mi s-a reproșat că nu am uzat de acest drept, după mizerabila manipulare de presă din care rezultă că eu aș fi spus: ”Hamlet, unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat umanitatea”. Este doar un drept la adevăr.

Sunt dezamăgit să văd că unele persoane sunt mai interesate de faptul că (pe fondul oboselii și gândindu-mă la piesa lui Shakespeare) l-am alăturat pe Hamlet lui Cervantes, corectându-mă însă imediat, cum rezultă și din înregistrarea „incidentului”, pe care o postez în totalitate, pentru a judeca singuri despre ce a fost vorba (min. 00:31). Faptul că am anunțat, în aceeași declarație, reducerea TVA pentru cărți, o măsură care va ajuta cu adevărat domeniul culturii - inclusiv pe cititorii lui Shakespeare, care, văd cu bucurie, sunt foarte mulți -, a fost irelevant pentru acestea. Din nefericire, veștile bune nu atrag.

Ironia este că singur le-am indicat eroarea mea jurnaliștilor și am rectificat imediat, dar, din păcate, această parte a fost tăiată la montaj. Regret să constat că tabloidizarea a ucis onestitatea profesională și respectul pe care ni-l datorăm unii altora. Ura, linșajul mediatic, abordarea conflictuală a oricărui eveniment și a oricărei probleme ucid dialogul, fac imposibile soluțiile care cer consens și întrețin o stare de încordare în societate. Nu suntem perfecți, greșim și, dacă ne respectăm între noi, ne asumăm civilizat greșelile.

Am fost conștient că pot deveni o țintă pentru unii în momentul în care am acceptat să fac parte din Guvern, dar nu credeam că lucrurile pot merge atât de departe. Mi-am propus o serie de obiective, pe care le consider importante pentru a face din cultură un domeniu cu adevărat prioritar pentru guvernare, iar astfel de „incidente” nu mă vor întoarce din drum. Le mulțumesc celor care m-au susținut și mă susțin. Solidaritatea lor este importantă pentru mine, ca om, nu ca demnitar."

Ce a spus ministrul

"Sărbătoresc numai în 23 aprilie, dar şi aceste date simbolice au importanţa lor. Atunci conştientizăm cât de importantă este lectura, de pildă... Este o zi importantă pentru că e legată de unii dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat umanitatea, de Cervantes şi Hamlet… ăăă, de Shakespeare. Săptămâna viitoare voi depune un amendament la Codul Fiscal prin care TVA-ul la carte o să scadă de la 9, la 5 procente", a declarat Ministrul Culturii.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ