Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre prin care este revocată Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului. S-au înregistrat 247 de voturi ”pentru”, 32 ”împotrivă”, iar un parlamentar nu a votat.
Înaintea votului din plen, comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat raportul de revocare din funcție a Avocatului Poporului, cu voturile PNL, USR-PLUS şi UDMR.
”Săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului. Până la finalul sesiunii parlamentare va fi numit”, a anunțat după vot liderul Camerei Deputaților, Ludovic Orban.
Ce i-a reproșat coaliția Avocatului Poporului:
Cele trei partide din coaliţie au reclamat că Renate Weber nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încâlcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.
De asemenea, în cerere se arăta că Avocatul Poporului ”nu a întreprins nicio acţiune şi anchetă proprie şi nu a formulat recomandări proprii pentru implementarea Hotărârii Camerei Deputaţilor privind concluziile şi măsurile comisiei de anchetă referitoare la situaţia copiilor dispăruţi”.
PNL, USR şi UDMR i-au reproșat Avocatului Poporului și ”declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi cu COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără temei concret”.
”În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităţilor sanitare actul administrativ care a stat la baza declanşării procedurii de monitorizare. Avocatul Poporului a indus o stare de confuzie cu privire la acţiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcţionare a sistemului sanitar, în ansamblul său, infrastructura critică a statului în perioada stării de urgenţă şi, ulterior, în perioada stării de alertă(...) Mai mult, niciunde în dispoziţiile legii nu este stipulată atribuţia Avocatului Poporului de a dispune unităţii sanitare îndeplinirea obligaţiei de a afişa procedura de derulare "de spital aflat sub monitorizarea Mecanismului Naţional pentru prevenirea Torturii”, se arăta în document.
Coaliția a mai acuzat că Weber a încălcat grav Constituţia prin ”acţiuni sau inacţiuni care au afectat buna funcţionare a sistemului sanitar prin starea de temere legitimă creată asupra personalului medical prin declanşarea Mecanismului naţional de prevenire a torturii în privinţa spitalelor care tratează bolnavi COVID-19”.
Parlamentarii PSD nu au participat la vot și au anunțat că vor ataca la CCR decizia, reclamând ”o execuție”.