Starea de mahmureală poate dura până la 24 de ore, mai ales dacă nu este tratată. În funcție de cum încerci să o previi, dar și de cum reacționezi la trezire, poți să scurtezi această stare.
Durata mahmurelii poate avea legătură cu mai mulți factori, cum ar fi greutatea corporală, dar și cantitatea de alcool consumată. Un ficat sănătos, de exemplu, poate avea nevoie de o oră pentru a metaboliza 10 ml de alcool pur.
Apa și vitaminele
Apa, vitaminele și odihna sunt principalii factori care vor contracara efectele mahmurelii. Ar fi bine să încerci să bei apă sau suc natural de citrice înainte de a adormi, dar mai ales la trezire.
Apa asigură și reface hidratarea pe care alcoolul a afectat-o, având un efect diuretic, iar sucul de citrice asigură o parte din vitaminele necesare pentru revenire. Alege suc de portocale, grapefruit sau tomate.
Cafeaua și ceaiurile din plante
Cafeaua te va ajuta și ea să te simți mai bine, dacă bei în mod obișnuit. La fel de potrivite sunt și ceaiurile sau infuziile de plante, dar și băuturile vitaminizate sau cu electroliți, pe care le beau de obicei sportivii. Cel mai important rămâne consumul de apă, mai ales că la trezire va exista oricum și senzația de sete și „gât uscat”, din cauză că alcoolul duce la deshidratarea organismului.
Supa de pui
Supa de pui este recomandată, ca și în cazul răcelilor, deoarece conține potasiu. Tot pentru potasiu, dar și pentru vitamine sunt recomandate bananele, care sunt bogate în substanțe nutritive și pot reda senzația de revitalizare.
Lactatele
Lactatele pot fi și ele o opțiune potrivită, însă alege variante sărace în grăsimi, pentru a nu contribui la senzația de greață. Brânza slabă, kefirul sau iaurtul sunt opțiuni indicate de lactate, împreună cu carbohidrați, cum ar fi, pâinea prăjită sau biscuiții.
Mierea
Mierea este bogată în fructoză și te poate ajuta să te simți mai bine, dar nu mai mult de două lingurițe, ca atare sau ca îndulcitor. Alege pentru micul dejun alimentele bogate în zinc, cum sunt nucile, semințele, lactatele, ouăle și cerealele integrale. Evită alimentele care pot declanșa greața, cum sunt carnea grasă sau dulciurile.
Ceai de ghimbir sau apă cu lămâie
Pentru a contracara starea de greață, poți încerca să bei apă cu lămâie sau ceai de ghimbir ori alte tipuri de remedii naturiste sau chiar ceaiuri pentru mahmureală recomandate la farmacii sau în magazine tip plafar. Există și preparate care conțin diverse extracte naturiste și vitamine.
Fă multă mișcare
Mișcarea este și ea un remediu potrivit împotriva mahmurelii. Ideal e să dansezi, de exemplu, dacă bei la o petrecere, ca prevenție, sau să încerci, dacă e posibil, să parcurgi pe jos o mare parte din drumul de întoarcere către casă.
Pentru a doua zi, când mahmureala s-a instalat deja, poți încerca o plimbare în aer liber ca leac antimahmureală sau, dacă practici jogging și te simți în stare, te vei simți mult mai bine după aceea, deoarece mișcarea contribuie la secreția endorfinelor și eliminarea toxinelor din corp.
Zeama de varză
Alcoolul acționează ca un diuretic, ceea ce înseamnă că crește producția de urină și accelerează pierderea de lichide și electroliți. Din acest motiv, consumul excesiv de alcool poate provoca deshidratare și dezechilibre electrolitice, care pot contribui la simptomele mahmurelii. Zeama de varză conține sodiu și potasiu, ambii fiind electroliți importanți care pot fi pierduți din cauza consumului excesiv de alcool. Prin urmare, consumul de zeamă de varză ar putea ajuta teoretic la tratarea și corectarea dezechilibrelor electrolitice, care pot reduce simptomele mahmurelii.
De ce este interzis să pui miere în lichidele fierbinți. Ce spune Profesorul Dr. Alexandru Vlad Ciurea
surse: qbebe, medlife.ro