Măsura este prevăzută în noile reguli impuse de ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Astfel, de anul acesta părinţii sunt obligați să participe la ședințele periodice de la școală, să se asigure că elevii au o ținută decentă, dar și să înlocuiască obiectele distruse de copiii lor la școală. În plus, părintele, conform contractului, va trebui să fie de acord cu servicii de consiliere pentru copil, în cazul în care acesta are nevoie.
De asemenea, conducerea școlii are mai multe obligații. Trebuie, printre altele, să solicite acordul părinților pentru supravegherea audio/video a elevului în timpul programului școlar, precum și pentru stocarea imaginilor. În cazul în care una dintre părți nu vrea să semneze contractul riscă să fie sancționată de persoana împuternicită de primar. Prevederile apar în articolul 172 din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, fiind contravenții. Astfel apare și prima absurditate din punct de vedere juridic, pentru că un regulament de funcționare aduce modificări la Codul civil, introducând o nouă contravenție, cu sancțiunile aferente, susțin juriștii.
Testul simplu care îți arată dacă ai insuficiență cardiacă. Durează doar două secunde
De asemenea, specialiștii în drept susțin că a doua absurditate este că pe lângă amenda care oricum are un cuantum uriaș, raportat la gravitatea faptei și la nivelul salariului minim pe economie din România, se adaugă o măsură specifică doar Codului penal - munca în folosul comunității. Nu se specifică nici cum se va proceda în cazul părinților care sunt în situația de a nu putea să semneze pentru că sunt plecați din țară, nu pot să ajungă la școală sau nu înțeleg prevederile contractului.
Prin noul Regulament de Funcționare a școlilor, ministerul educației a dat posibilitatea de a fi înființate camerele de detenție pentru elevii care sunt indisciplinați. Acestă prevedere nu este obligatorie, susține ministrul educației. Ligia Deca a declarat de mai multe ori că o asemenea măsură poate să fie luată doar de conducerea școlilor, dacă se ajunge la concluzia că este nevoie.
Specialiștii în educație atrag atenția că în privința hainelor purtate de elevi la școală, intervine o problemă legată de posibilitățile reale ale părinților din mediile defavorizate de a le asigura aceste ținute „decente” copiilor lor. Părinții mai trebuie să-și asume și înlocuirea sau plata contravalorii oricărui bun stricat de elev. Obiectele de mobilier, aparatura din laboratoare sau chiar sălile de clasă nu sunt asigurate, părinții vor fi obligați să scoată sume uriașe din buzunar dacă sunt produse stricăciuni.
Școli de Poveste din Ilfov - Episodul 1. Școala Gimnazială Numărul 1 Mogoșoaia
Prin amenințarea cu o eventuală răspundere pentru bunuri cu valori foarte mari, s-ar putea ajunge și la un abandon școlar fără precedent, în mediile defavorizate, unde profesorii și directorii de școli încă se roagă de părinții copiilor să-i lase să învețe. Chiar la sfârșitul lunii august, un vas vechi de peste 3.500 de ani și de o valoare inestimabilă a fost distrus de un băiețel de patru ani într-un muzeu din Israel. În acest caz, părinții copilului nu vor plăti paguba care se ridică la milioane de euro, iar astfel de întâmplări pot avea loc oricând, dacă este vorba despre copii neatenți, care nici măcar nu înțeleg gravitatea situației sau importanța obiectelor.
În același timp, avocata Mariana Alexandru atrage atenția că amenzile stabilite de ministrul educației sunt nule, iar nimeni nu poate să fie constrâns să semneze un contract cu școala.
Tratatele de drept spun clar că la încheierea unui act juridic...contractul educațional este un act juridic... CONSIMȚĂMÂNTUL părților trebuie să fie liber exprimat și neviciat prin niciuna dintre formele viciului de consimțământ. Altfel contractul este nul.
Peste 800 de școli sunt în renovare sau în proces de reabilitare. La nivel național, în acest an, în 19 școli, copiii vor învăța în 3 schimburi.
200.000 de pensii, înghețate anul viitor. Mica Recalculare îi va lăsa cu aceiași bani în portofel