Această protecție extraordinară va face ca orice plângere îndreptată împotriva regelui după ce nu va mai fi șef al statului și își va pierde inviolabilitatea și imunitatea să fie judecată la Curtea Supremă. Până acum, doar șeful guvernului, miniștrii, deputații și senatorii și alți înalți demnitari ai statului se bucurau de același statut.
Mai mult, guvernul vrea să extindă acest statut privilegiat și la plângeri civile care ar putea fi prezentat împotriva regelui, pentru fapte care ar fi putut fi comise în afara exercitării funcției sale. Odată ce regele Juan Carlos își pierde imunitatea după abdicare și proclamarea lui Felipe al VI-lea, orice plângere civilă — așa cum s-a petrecut recent în Madrid, cu două cazuri în care monarhul era chemat să răspundă în procese legate de recunoașterea paternității — poate fi judecată în instanțele obișnuite, însă statutul privilegiat va obliga ca orice astfel de formalități judiciare să aibă loc la Curtea Supremă.
Potrivit cotidianului El Pais, este foarte probabil ca introducerea acestui statut de privilegiat juridic pentru regele Juan Carlos să se facă prin procedură de urgență, cu redactarea unui proiect de lege organică foarte scurt, așa cum a indicat deja vicepremierul spaniol Soraya Sáez de Santamaría.
Pe durata recentei etape a democrației spaniole, membrii familiei regale nu s-au bucurat de protecție juridică, amintește El Pais. Așa se face că fiica cea mică a monarhilor, infanta Cristina, este inculpată în dosarul Noos, legat de deturnarea de fonduri publice, și a fost chemată la declarații în fața instanței în luna februarie.