Avortul a fost dintotdeauna interzis în Irlanda. După referendumul din 1983, "dreptul la viață al copilului nenăscut" a fost ancorat în Constituția Irlandei. Un al optulea articol suplimentar prevede că un fetus are același drept la viață ca și mama. Un avort este pedepsit prin lege cu până la 14 ani de închisoare, scrie dw.com.
Ce se întâmplă dacă o femeie a rămas însărcinată în urma unui viol sau dacă fetusul nu are șanse de supraviețuire?
În ambele cazuri o întrerupere de sarcină este interzisă - chiar și în cazul unui incest. Femeile pot avorta, însă, în străinătate. Potrivit Ministerului britanic al Sănătății, an de an peste 3.000 de irlandeze se supun unei astfel de intervenții în afara țării. Între 1980 și 2016, peste 170.000 de irlandeze au avortat în străinătate, cele mai multe în Marea Britanie. Multe femei din Irlanda comandă, ilegal, tot din străinătate, pastile pentru provocarea avortului, care le sunt expediate prin poștă.
De la începutul anului 2014, întreruperile de sarcină sunt permise, totuși, atunci când viața mamei este în pericol. Potrivit Ministerului irlandez al Sănătății, în anul 2016 au avut loc în total 25 de asemenea intervenții în clinici. Baza legală o constituie "Protection of Life During Pregnancy Act" (Legea protecției vieții în timpul sarcinii), adoptată de Parlamentul de la Dublin în anul 2013. Printre situațiile care periclitează viața mamei și permit întreruperea legală a sarcinii se numără și riscul de sinucidere a mamei.