Oficialii FMI consideră că sunt necesare noi măsuri de reformare a pieței muncii în economiile de bază ale Europei — cum ar fi Franța, Italia sau Spania.
Doar creșterea economică nu va rezolva problema, în special în statele în care se înregistrează un nivel ridicat al șomajului în rândul tinerilor', se arată în raport.
Declinul PIB-ului a contribuit cu 50% la creșterea șomajului în rândul tinerilor în timpul crizei, state precum Grecia, Spania și Portugalia — dar și Italia și Franța — având deja o problemă cu acest tip de șomaj și înainte de 2008.
Conform FMI, autoritățile ar trebui să stopeze prăpastia dintre angajații cu contract temporar de muncă, majoritatea sub 25 de ani, și cei cu norma întreagă, reducând protecția acordată angajaților cu program permanent.
De asemenea, pentru reformarea pieței muncii nivelul salariului minim trebuie stabilit ținând cont de celelalte salarii din țară, altfel angajații tineri vor avea salarii scăzute.
În zona euro, rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 de ani) a urcat de la 6,7% în 2007 la 9,8% în 2013, conform datelor oficiale. Mult mai îngrijorător, consideră FMI, 40% dintre tineri sunt șomeri de peste un an.
PIB-ul zonei euro a crescut în trimestrul trei cu 0,2%, în timp ce Germania, cea mai mare economie a regiunii, a înregistrat un avans de doar 0,1%, evitând intrarea în recesiune.