Pe pământ există deja mult plastic - se află pe plaje, în ape, în vietățile marine, până și în apa pe care o bem. Din acest motiv, reciclarea este necesară – asta dacă este făcută cum trebuie. Spre exemplu, o sticlă de plastic aruncată într-un coș de reciclare de pe străzile New York-ului nu este mereu descompusă și transformată într-un alt obiect. Aceasta poate ajunge de partea cealaltă a globului, în curtea din spate a cuiva, printre alte pungi și sticle.
Din Statele Unite ale Americii pleacă an de an aproximativ 1 milion de tone de deșeuri de plastic. Mare parte din ele ajung în China, unde sunt reciclate – sau cel puțin așa era până în 2017, când țara a întrerupt brusc mare parte din importul de deșeuri de plastic. Acum, mare parte din plasticul destinat reciclării ajunge în cele mai sărace țări ale lumii, cum ar fi Bangladesh, Laos, Etiopia și Senegal.
Anul trecut, din SUA au fost transportate 68.000 de containere de plastic reciclabil. Acestea au ajuns în țări aflate în curs de dezvoltare (țări care se descurcă greu cu 70% din propriile lor deșeuri de plastic). Un exemplu ar fi Malaezia, care aruncă 55% din deșeurile de plastic pe care le produce, dar totuși primește mai multe deșeuri de plastic din SUA decât orice altă țară. Mai mult, între 20 și 70% din deșeurile de plastic care ajung la facilitățile de reciclare din jurul lumii sunt considerate nefolosibile și bune de aruncat la gunoi.
Plasticul reciclabil care ajunge în țările în curs de dezvoltare ajunge să polueze străzile și plajele orașelor, iar apariția tot mai multor fabrici de reciclare aduce un risc de sănătate pentru cetățenii care locuiesc în apropiere și inhalează fumul toxic al plasticului. Așadar, reciclarea plasticului are nevoie urgentă de reglementări noi și mai dure.