Răzvan Cherecheș, numit recent consilier onorific al secretarului de stat în ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a confirmat că noua tulpină britanică este mai contagioasă, ceea ce crește riscul aglomerării spitalelor, însă a precizat că toate cele trei vaccinuri apărute pe piață sunt eficiente în combaterea ei.
”Tulpina britanică este semnificativ mai infecțioasă ca restul tulpinilor care circulă în România și, deși simptomele sunt similare cu simptomele celorlalte tulpini - deci nu sunt mai grave, infectând mai mulți oameni, mai mulți oameni au șansa să ajungă la Terapie Intensivă și, implicit, să aibă nevoie de servicii specializate, dincolo de capacitatea pe care le are sistemul nostru.
Din fericire, studiile au demonstrat că toate cele trei vaccinuri disponibile - Pfizer, Moderna și AstraZeneca - funcționează pe tulpina britanică și au eficacitate bună.
Nu cred că s-ar fi putut evita valul următor pentru că această mutație care a apărut nu a avut nicio legătură cu acțiunile oamenilor. Ce putem face noi în continuare este să menținem regulile de protecție și să fim extrem de prudenți în a relaxa măsurile. De aceea, actualele luări de poziție ale primarilor orașelor mari trebuie văzute doar ca niște declarații politice. Orice relaxare în acest moment, în condițiile în care avem avertisment din partea ECDC și OMS și vedem că în restul țărilor europene restricțiile se mențin cel puțin până când vom avea studii clare și ne vom lămuri cât de mare va fi creșterea datorată noii tulpini”, a spus Cherecheș.
În privința reacțiilor adverse ale vaccinurilor, expertul în sănătate publică a precizat că acestea se resimt în funcție de sistemul imunitar al fiecăruia, dar a dat asigurări că nu au efect pe termen lung.
”Reacțiile adverse care apar imediat post-vaccin, în următoarele 24-48 de ore, reacții cvasi-gripale, adică dureri de cap, musculare, la locul injectării, stare febrilă depind de sistemul imunitar al fiecăruia. Faptul că nu ai nicio reacție nu înseamnă nimic, cum nici faptul că unii oameni se resimt mai tare nu înseamnă nimic. E vorba de reacții individualizate. Ce contează e că în 24-48 de ore dispar permanet, fără niciun fel de efect remanent pe termen lung și, indiferent dacă le ai sau nu, protecția e asigurată”, a adăugat consilierul onorific din ministerul Sănătății.