”Problema este că, dacă măsurile de relaxare sunt oferite nediscriminativ tuturor, în același timp, nu validează în mod necesar actul responsabil al vaccinării și riscă să ducă la scăderea ritmului de vaccinare. Faptul că, la evenimente, accesul se face exclusiv pe baza statutului de vaccinat sau a unui test obținut în ultimele 72 de ore sau 24 de ore, în același timp creează un stimulent pentru vaccinare, exact la fel cum întoarcerea din concediu, în funcție de țara din care vii, oferă un stimulent să te vaccinezi, pentru că poți să intri mai ușor în țară”, a explicat Răzvan Cherecheș, la un post TV.
Totodată, acesta a punctat faptul că măsurile de relaxare din România ar fi trebuit aplicate „pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv”.
”Ar fi trebuit făcut diferențiat, pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv. Pentru că avem unele județe în care procentul de vaccinare este corespunzător, este mare, și alte județe în care procentul de vaccinare este extrem de redus. Ori în momentul în care oferi pentru toată țara aceleași măsuri, nu este niciun stimulent pentru județele respective să ridice ritmul. Dacă s-ar fi impus o limită, de exemplu dacă depășești 30% procent de persoane vaccinate în județul respectiv, treci într-o stare mai relaxată, ar fi fost un stimulent pentru județele respective. Așa, există posibilitatea ca atunci când începe valul 4 în toamnă, județele respective să constituie surse de focare de infecție”, a mai declarat Răzvan Cherecheș.
Profesorul în sănătate publică este de părere că valul 4 al pandemiei COVID-19 ar urma să aibă o intensitate mai redusă decât al treilea, însă în continuare există riscul de apariție a focarelor în zonele unde rata de vaccinare este mică.
”Va avea o intensitate mai redusă decât valul 3, pentru că procentul de persoane vaccinate în toată țara va face diferența. Cu toate acestea, este posibil ca în unele județe, județele în care oamenii nu se vaccinează într-un ritm corespunzător, să trebuiască impuse restricții, din nou, pentru că în felul acesta se va putea controla numărul persoanelor internate pe secția de Terapie Intensivă, pe care le vom vedea la începutul toamnei, când vor începe ploile de toamnă și vremea mai rece”, a explicat expertul în sănătate publică.