În perioada 01-31.03.2023, inspectorii D.S.V.S.A Bucureşti au efectuat 1514 de controale oficiale la operatori economici cu activitate în diferite domenii din sectoarele: industria alimentară, unități de alimentație publică, supermarket/hypermarket, sănătate, bunăstare şi nutriţie animală, unități cu activitate farmaceutică veterinară, unități din domeniul furajelor pentru animale, subproduselor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, în exploatații nonprofesionale de animale, pentru soluționarea sesizărilor/petițiilor şi alte unități de vânzare cu amănuntul către consumatorul final. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 109 sancțiuni contravenționale, conform prevederilor H.G. nr. 984/2005 şi OG nr. 2/2001 cu modificările şi completările ulterioare, în valoare totală de 911.600 lei.
Ca urmare a controlului documentar şi expertizării sanitare veterinare a produselor alimentare, a fost retrasă/confiscată de la comercializare cantitatea de 118,18 tone produse alimentare de origine animală (SNCU) și nonanimală, acestea fiind dirijate către unități specializate pentru neutralizare.
Pentru deficiențele constatate, pe lângă sancţiuni contravenționale, s-au dispus următoarele măsuri: au fost acordate 30 termene de remediere şi suspendarea desfăşurării activității pentru 2 operatori economici, fiind emise în acest sens 2 Ordonanţe de suspendare a activității (OSA).
Au fost evaluate în vederea autorizării/înregistrării conform prevederilor Ordinului A.N.S.V.S.A nr. 57/2010, Ordinului A.N.S.V.S.A nr. 111/2008 și a Ordinului A.N.S.V.S.A nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul A.N.S.V.S.A 83/2014, cu modificările și completările ulterioare, un număr de 129 unităţi şi 274 mijloace de transport produse de origine animală și nonanimală.
În baza Ordinului A.N.S.V.S.A nr. 35/2016-Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranței alimentelor, au fost efectuate un număr de 558 inspecții și recoltate un număr de 68 probe de produs alimentar conform programului strategic din 2023.
Au fost emise 22 avize temporare de funcționare a târgurilor şi expozițiilor de produse alimentare, iar pentru prevenirea apariției unor situații cu implicații deosebite, au fost verificate săptămânal, prin sondaj, locațiile în care s-au organizat târguri pentru comercializarea produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, de către producători particulari și operatori economici autorizaţi/înregistraţi sanitar veterinar şi pentru siguranța alimentelor.