Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că urmărirea penală a început în urma dosarului constituit la Secţia 17 de Poliţie din Capitală.
"Urmărirea penală a fost începută in rem, în baza articolului 268 Cod penal, care se referă la inducerea în eroare a organelor judiciare. Conform cu prevederile legale, aşa se procedează în toate cazurile, se deschide un dosar penal faţă de faptă", au precizat sursele citate.
Potrivit articolului 268 alineatul 1, "sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
Conform alineatului 2 al aceluiaşi articol, "producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani".
În 19 iulie 2013, Sorin Alexandrescu a depus, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, o plângere împotriva administratorului RCS&RDS. Potrivit documentului, Ioan Bendei ar fi folosit "date eronate şi mincinoase" în denunţul său, fapte dovedite inclusiv de acte ale procurorilor sau ale instanţei.
În 24 iulie 2013, procurorii au înaintat dosarul poliţiştilor de la Secţia 17, pentru cercetări, în cadrul cărora au fost trimise mai multe adrese ce au vizat obţinerea unor documente. Ulterior, Parchetul a cerut înapoi dosarul, care s-a reîntors pe masa procurorilor la 8 august 2013.
Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată, în 1 octombrie 2013, alături de directorul general al Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, şi de fostul şef al ANAF Şerban Pop, în dosarul privind şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.
Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu a fost deferit justiţiei pentru şantaj, în timp ce Dan Voiculescu şi fiica sa, pentru complicitate la această infracţiune. Şerban Pop este acuzat de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În acelaşi dosar este judecat, pentru complicitate la şantaj, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, în calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat ş gradual, acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.
Procurorii susţin că Alexandrescu "a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând SC Antena TV Group SA la un preţ dorit de inculpat".
Semnarea contractului în condiţiile impuse de Alexandrescu, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva RCS&RDS pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea RCS&RDS, au arătat anchetatorii.
În rechizitoriu se precizează că actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri, respectiv verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic, precum şi prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată.