Armata ucraineană a acuzat Rusia că a folosit muniţie incendiară cu fosfor în atacurile de vineri asupra Insulei Şerpilor. Bombardamentele au avut loc după o zi de la anunțul Moscovei că s-a retras „în semn de bunăvoință”.
Vineri, armata ucraineană a acuzat Rusia că nu este capabilă "să-şi respecte chiar propriile declaraţii".
Declaraţia a fost însoţită de imagini video care arată un avion care lansează muniţie cel puţin de două ori pe insulă şi ceea ce par a fi dâre albe care se ridică.
"Astăzi, în jurul orei 18.00... avioane SU-30 ale Forţelor aeriene ruse au desfăşurat atacuri cu bombe cu fosfor pe Insula Zmiinyi", a transmis Armata Ucrainei într-o declaraţie.
🇺🇦#Ukraine reports that the Russian Aerospace Forces bombed Snake Island. It is not yet clear whether they destroyed what was left or bombed those who tried to land on the island.#SnakeIsland #Russia pic.twitter.com/fY3ceG0cbM
— Parabellum (@ParabellumSRB) July 2, 2022
Invadatorii ruși au anunțat pe 30 iunie că au părăsit Insula Șerpilor, aflată la doar 45 km de România. În imaginile surprinse din satelit era vizibil fumul de la arderea echipamentului militar.
In this video, you can see how the #Russians use phosphorus bombs in eastern #Ukraine.#UkraineWar #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/kklsgvW6VX
— 🇺🇦Ukraine News Live🇺🇦 (@UkraineNewsLive) July 1, 2022
Bombele cu fosfor sunt arme interzise împotriva civililor. Armele incendiare nu pot fi folosite decât împotriva unor ținte militare. sunt arme incendiare a căror folosire împotriva civililor este interzisă de o convenţie internaţională, dar permisă pentru ţinte militare.
Ucraina a acuzat Rusia că le-a folosit de mai multe ori în cele peste 4 luni de când a început războiul, pe 24 februarie, inclusiv în zone civile. Moscova a negat permanent acuzațiilor, acuzând Kievul de scenarii false.