El s-a referit la declarațiile ministrului Energiei, Toma Petcu, făcute anterior, în aceeași conferință, potrivit căruia o comisie parlamentară analizează posibilitatea de a transfera în subordinea Guvernului o parte din activitatea ANRE.
"În 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totuși dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem — îmi pare rău că domnul ministrul nu mai este aici, dar probabil i se va aduce la cunoștință — că dorim ca ANRE, acest arbitru al pieței de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entități de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990. După anii 1990, s-a considerat că rolul acelui minister-mamut să fie diminuat, că fie create autorități independente, iar coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaș pas înapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât și în teorie", a spus oficialul ANRE.
Întrebat dacă se ia în calcul transferul ANRE din nou în subordinea Guvernului, ministrul Toma Petcu a răspuns: "Nu cred, poate unele părți, poate partea de licitație, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control și supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activități. Nu este o decizie foarte clară și, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare".
Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înființare a ANRE.
Totodată, ministrul a fost întrebat dacă, în opinia sa, este oportună eliminarea articolului 23 din Legea energiei 123/2012, care prevede că toți producătorii sunt obligați să vândă energia disponibilă pe bursă, transparent și nediscriminatoriu.
"Cred că este oportună la ora actuală (eliminarea articolului 23 din Legea 123/2012 — n.r.), având în vedere evoluția pieței din ultima perioadă. Noi avem câteva propuneri de mecanisme suplimentare și cred că un lucru foarte important este cine elaborează, cine reglementează legislația secundată. Este foarte important. Fără o legislație secundară foarte clară și predictibilă este foarte greu să ai mecanismele de reglare a pieței", a precizat Petcu.
El s-a referit la situația de pe bursa de energie, unde prețurile au crescut în acest an cu peste 50% față de anul trecut.
"Vom căuta cele mai bune mecanisme pentru a sprijini consumatorii în general", a subliniat ministrul.