Rebelii houthi, care au lansat o serie de rachete şi drone asupra Israelului începând cu 7 octombrie, au ameninţat, de asemenea, că vor ataca transportul maritim israelian.
"Condamnăm cu fermitate atacul iranian împotriva unei nave internaţionale. Nava, deţinută de o companie britanică şi operată de o companie japoneză, a fost deturnată la instrucţiunile iraniene de către miliţia houthi din Yemen", a transmis duminică biroul premierului israelian într-un comunicat.
"La bordul navei se află 25 de membri ai echipajului de diferite naţionalităţi, printre care: ucraineni, bulgari, filipinezi şi mexicani. Niciun israelian nu era prezent pe navă. Acesta este un alt act de terorism iranian care promovează agresiunea Iranului împotriva cetăţenilor lumii libere şi creează implicaţii internaţionale în ceea ce priveşte securitatea căilor maritime globale".
Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au comunicat pe X, fostul Twitter, că nava a plecat din Turcia şi se îndrepta spre India cu un echipaj internaţional. "Nu este o navă israeliană", se arată în tweet.
Nava deturnată Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este înregistrată de o companie britanică deţinută parţial de magnatul israelian Abraham Ungar. Relatările presei saudite care îi citează pe houthi, susţinuţi de Iran, au declarat că nava a fost capturată într-o zonă din Marea Roşie, între Arabia Saudită şi Sudan. Houthis au afirmat că echipajul era israelian.
Israelul şi-a consolidat prezenţa navală în zona Mării Roşii în urma atacurilor repetate cu rachete şi drone din Yemen. Armata a precizat că bărci lansatoare de rachete au fost desfăşurate "în conformitate cu evaluarea situaţiei şi ca parte a eforturilor sporite de apărare în regiune".