UPDATE 21:30 - Patru morţi în urma atacurilor lansate de Rusia în est; lupte intense în sectorul Pokrovsk
Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa joi, iar alte zece au fost rănite în urma atacurilor ruseşti în estul Ucrainei, au anunţat autorităţile regionale, citate de Reuters.
Un atac cu muniţie termobarică asupra oraşului Kupiansk din regiunea Harkov (nord-est) a rănit 10 persoane, a declarat guvernatorul regional Oleh Siniehubov pe aplicaţia de mesagerie Telegram. O femeie care a fost internată în spital în stare gravă după atac a murit ulterior, a adăugat el.
"Inamicul a lovit în apropierea unui magazin şi a pieţei din oraş", a precizat Siniehubov în prima sa declaraţie. Ulterior, oficialul ucrainean a indicat că a fost avariată o clădire comercială cu două etaje, alături de circa 12 chioşcuri, iar geamurile caselor din apropiere s-au spart.
Rusia a ocupat Kupiansk în primele zile ale invaziei sale în februarie 2022, dar a fost respinsă de o contraofensivă ucraineană fulgerătoare în septembrie acelaşi an.
În ultimele luni, forţele Moscovei au avansat încet spre oraş şi se află acum la aproximativ 4 km de periferia sa nordică, conform hărţilor din surse deschise.
Bombardamentele ruseşti au ucis în cursul zilei de joi trei persoane în zona oraşului strategic Pokrovsk din Doneţk (est), a declarat guvernatorul Vadim Filaşkin pe Telegram.
UPDATE 20.50 - Șapte state membre NATO se opun aderării Ucrainei la Alianța nord-atlantică- surse Politico. Planul de victorie al lui Zelenski, în impas
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky se confruntă cu o problemă în planul său de victorie, prezentat cancelariilor europene și care prevede invitarea Ucrainei de a se alătura NATO – unii dintre membrii cheie ai alianței nu sunt dornici să se întâmple acest lucru, scrie Politico, sursele publicației fiind „oficiali și diplomați din SUA și NATO”.
UPDATE 20:30 - Putin salută afirmaţiile "sincere" ale lui Trump despre dorinţa sa de a pune capăt conflictului în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat joi afirmaţiile "sincere" ale lui Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, privind dorinţa acestuia de a pune capăt conflictului în Ucraina, afirmând în acelaşi timp că viitorul relaţiilor ruso-americane va depinde de Washington, relatează AFP.
Trump "a vorbit despre dorinţa de a face totul pentru a pune capăt conflictului în Ucraina. Mi se pare că o spune cu sinceritate", a afirmat Putin într-o conferinţă de presă în cadrul summitului BRICS de la Kazan.
"Şi declaraţii de acest gen, indiferent de cine se află la originea lor, le primim favorabil, desigur", a adăugat el.
Donald Trump, care a exercitat un mandat de preşedinte american între 2017 şi 2021, a afirmat în repetate rânduri că va rezolva conflictul dintre Rusia şi Ucraina "în 24 de ore" dacă va câştiga alegerile din 5 noiembrie, fără să explice vreodată în ce fel.
El critică ajutorul militar şi financiar substanţial acordat Kievului de către Statele Unite, iar Ucraina se teme că revenirea sa la Casa Albă ar putea pune în pericol acest sprijin vital.
UPDATE 20:00 - Trupe nord-coreene au fost desfăşurate în provincia rusă Kursk, semnalează Ucraina; Putin nu neagă venirea soldaţilor nord-coreeni
Serviciul militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august, transmit agenţiile Reuters şi AFP.
"Primele unităţi ale armatei Coreei de Nord, care au fost instruite în taberele de antrenament din estul Rusiei, au sosit deja în zona de luptă", a indicat GUR într-un comunicat. "Pe 23 octombrie 2024, apariţia lor a fost întregistrată în regiunea (rusă) Kursk", precizează serviciul ucrainean.
O sursă militară ucraineană declarase mai devreme în aceeaşi zi că aproximativ 2.000 de soldaţi nord-coreeni se deplasau pe teritoriul rus în direcţia graniţei cu Ucraina.
Potrivit ultimei declaraţii a serviciului militar de informaţii al Ucrainei, în Rusia au fost desfăşuraţi circa 12.000 de militari nord-coreeni, dintre care aproximativ 500 sunt ofiţeri şi trei generali, iar instrucţia acestor trupe este condusă în cinci baze militare. Vice-ministrul rus al apărării Yunus-Bek Yevkurov este responsabil cu procesul de instrucţie şi de adaptare a trupelor nord-coreene, mai precizează acelaşi serviciu ucrainean.
La o conferinţă de presă desfăşurat la finalul summitului BRICS găzduit de oraşul rus Kazan, preşedintele rus Vladimir Putin nu a negat prezenţa trupelor nord-coreene în Rusia.
Întrebat de un jurnalist despre imagini din satelit ce par să arate deplasarea unor unităţi nord-coreene pe teritoriul rus, Putin a replicat: "Imaginile sunt un lucru serios. Dacă există imagini, atunci ele reflectă ceva".
Evitând un răspuns direct, el a susţinut că statele occidentale sunt cele care escaladează conflictul şi a indicat spre ajutorul militar oferit Ucrainei de Occident. Putin s-a referit de asemenea la ofiţerii şi instructorii occidentali care asistă trupele ucrainene. "Ştim cine este prezent acolo, din ce ţări europene membre ale NATO, şi cum lucrează", a completat preşedintele rus.
UPDATE 18:00 - Summitul BRICS: Perspectiva unei înfrângeri a Rusiei în Ucraina este "iluzorie", i-a transmis Putin lui Guterres
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că este "iluzoriu" de imaginat o înfrângere a Rusiei pe câmpul de luptă, într-o declaraţie făcută în cadrul summitului BRICS, care îşi încheie joi lucrările în oraşul Kazan, pe malurile Volgăi, înainte de întâlnirea sa cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează France Presse.
Occidentul "nu-şi ascunde obiectivul de a provoca o înfrângere strategică ţării noastre. Sunt calcule iluzorii pe care numai cei care nu cunosc istoria Rusiei le pot face şi care nu ţin cont de unitatea sa forjată de-a lungul secolelor", a afirmat Putin, într-un moment în care trupele sale continuă să avanseze în faţa armatei ucrainene în estul Ucrainei.
UPDATE 17:20 - Filiera banilor din Rusia, dați pentru cumpărarea alegerilor din Moldova. Șeful Poliției de la Chișnău a dat în vileag schema lui Ilan Șor
Autoritățile moldovene au declarat că alegerile au fost umbrite de o schemă masivă de amestec electoral legată de Rusia, menită să învingă tabăra pro-europeană. Șefii Poliției din Republica Moldova au prezentat schema prin care omul de afaceri pro-rus Ilan Șor a direcționat 39 de milioane de dolari pentru mituire și schimbarea opțiunii electorale a cetățenilor moldoveni, la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, desfășurate duminica trecută.
UPDATE 15.00 - Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a spus joi liderilor BRICS, inclusiv președintelui rus Vladimir Putin, că lumea are nevoie de pace în Gaza, Liban, Ucraina și Sudan.
„Peste tot, avem nevoie de pace”, a spus Guterres la summitul BRICS din orașul rus Kazan.
„Avem nevoie de pace în Ucraina. O pace justă, în conformitate cu Carta ONU, cu dreptul internațional și cu rezoluțiile Adunării Generale a ONU”, a adăugat el. (AFP)
UPDATE 13:10 - Putin avertizează: Perspectiva unei înfrângeri a Rusiei în Ucraina este „iluzorie”
Vladimir Putin a avertizat joi că este „iluzoriu” dacă cineva îşi imaginează o înfrângere a Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina. Declaraţia a fost făcută la summitul BRICS de la Kazan, unde liderul rus urma să discute despre Ucraina cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează AFP.
UPDATE 12:12 - Coreea de Sud amenință că „nu va sta cu braţele încrucişate” după ce Phenianul a trimis mii de soldați în Rusia
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a catalogat joi desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia drept o „provocare” și a avertizat că țara sa „nu va sta cu braţele încrucişate”, informează AFP, citată de Agerpres.
„Coreea de Sud nu va sta cu braţele încrucişate” în faţa a ceea ce se întâmplă, a declarat Yoon, după o întrevedere cu omologul său polonez Andrzej Duda, în vizită în Coreea de Sud.
UPDATE 6:20 - Panul intern, spre deosebire de planul „pentru victorie”, prevede măsuri care urmează să fie luate de Ucraina, nu de partenerii occidentali. "Președintele a dat deja instrucțiuni pentru elaborarea acestui plan", a precizat sursa citată.
UPDATE 4:20 - Ministerul Apărării Naţionale a venit miercuri seara cu precizări în urma mesajului RO-ALERT transmis pentru locuitorii din nord-estul judeţului Tulcea în contextul războiului din Ucraina.
Potrivit MApN, miercuri, în jurul orei 20,45, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană în proximitatea frontierei dintre România şi Ucraina, în zona Braţului Chilia, în apropierea localităţii Chilia Veche, judeţul Tulcea.
Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană sub comandă naţională şi a fost notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea.
Pentru monitorizarea situaţiei au decolat două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
\"\"Radarele au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către municipiul Tulcea, semnalul radar cu această ţintă fiind pierdut în jurul orei 21,00, la 12 km Nord-Est de localitatea menţionată\"\", a arătat MApN.
Conform sursei citate, în jurul orei 21,20, sistemele de supraveghere radar au indicat din nou un semnal de ţintă aeriană într-o zonă aflată la 2 km Nord-Vest de Lacul Razim.
\"\"Ţinta, cel mai probabil diferită de prima, a evoluat pe un traseu către localitatea Mihai Viteazu, judeţul Constanţa, şi, ulterior, către localitatea Jurilovca, judeţul Tulcea, unde a dispărut de pe indicarea radar, la 9 km Nord-Vest de această localitate, în jurul orei 21,40\"\", precizează Ministerul Apărării.
Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu ţintele aeriene, în niciun punct de pe traseele de evoluţie indicate de sistemul de supraveghere radar, mai spune MApN.
Încetarea alertei aeriene a fost transmisă începând cu ora 22,16, iar aeronavele F-16 au revenit pe baza de dislocare.
\"\"Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Structurile cu competenţe din Ministerul Ministerului Apărării Naţionale vor analiza datele şi informaţiile disponibile pentru stabilirea circumstanţelor producerii acestui eveniment\"\", menţionează sursa citată.
De asemenea, începând cu dimineaţa zilei de joi, se vor efectua cercetări în cele două zone în care au fost pierdute semnalele radar.
MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea.