UPDATE 00:00 - Biden, Macron, Scholz şi Starmer doresc o "pace justă şi durabilă" pentru Ucraina
Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Schoz şi Keir Starmer şi-au afirmat vineri "hotărârea" de a sprijini Ucraina în războiul împotriva agresorului rus pentru ca aceasta să obţină o "pace justă şi durabilă", potrivit unei declaraţii comune difuzate după o reuniune la Berlin, relatează AFP.
Liderii american, francez, german şi britanic se angajează să "continue să sprijine Ucraina în eforturile sale pentru a asigura o pace justă şi durabilă, bazată pe dreptul internaţional, inclusiv Carta Naţiunilor Unite, precum şi pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale", au indicat aceştia după întâlnirea lor la Berlin, organizată cu ocazia unei vizite a preşedintelui american Joe Biden.
Acesta a condamnat "atacul josnic" al preşedintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, lansat în urmă cu peste doi ani şi jumătate.
UPDATE 22.00 - Zelenski vrea ca Ucraina să exporte arme
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că a cerut Ministerului Apărării să lucreze la propuneri pentru posibile exporturi de arme, relatează Reuters.
Exporturile ar fi posibile numai către aliaţii Ucrainei din grupul Ramstein, care coordonează sprijinul militar pentru Kiev, a explicat Zelenski la televiziunea ucraineană.
„I-am cerut ministrului apărării să ia în considerare care ar putea fi potenţiale modele”, a spus Zelenski. „În cazul celor care nu ne-au ajutat cu arme, nici noi nu cred că avem dreptul să exportăm acolo”, a punctat Zelenski.
UPDATE 20:45 - În Ucraina există o oboseală de război masivă, consideră ministrul polonez al apărării
Ministrul apărării al Poloniei, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat vineri că are impresia că ucrainenii sunt epuizaţi de războiul cu Rusia, transmite dpa.
"Situaţia pe front este dificilă; există o oboseală de război masivă", a spus el după reuniunea miniştrilor apărării din NATO la Bruxelles.
Kosiniak-Kamysz a mai spus că eroismul soldaţilor ucraineni care îşi apără ţara de aproape trei ani trebuie admirat, însă el priveşte cu scepticism aşa-numitul "plan de victorie" al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Ministrul polonez a afirmat că aceasta nu este o soluţie la problemă şi "nu o lumină clară, strălucitoare care va schimba imediat realitatea".
UPDATE 20.00 - NATO nu poate confirma „în acest stadiu” desfăşurarea de către Coreea de Nord a unor trupe în Rusia, a afirmat vineri secretarul general al alianţei Mark Rutte, întrebat cu privire la informaţii în acest sens ale Coreei de Sud.
„În acest stadiu, poziţia noastră oficială este aceea că noi nu putem confirma informaţiile conform cărora nord-coreeni sunt angajaţi activ ca soldaţi în efortul de război (rusesc)”, a declarat Rutte în timpul unei conferinţe de presă. „Însă, desigur, aceasta se poate schimba”, a adăugat el, întrebat cu privire la date ale Serviciului sud-coreean de informaţii (NIS).
UPDATE 19:15 - Putin vede în declaraţiile lui Zelenski despre arma nucleară o "provocare periculoasă"
Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat vineri drept "provocare periculoasă" declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat joi, la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să dobândească arma nucleară, transmite AFP.
"Este vorba despre o provocare periculoasă. Orice măsură în această direcţie va antrena o reacţie corespunzătoare", a avertizat Putin, în cursul unei întâlniri cu jurnalişti străini.
El a spus că "nu ştie" dacă Ucraina este capabilă să conceapă o armă nucleară, notând însă că "acest lucru nu este dificil în lumea modernă".
"Pot spune imediat că Rusia nu va permite în nicio circumstanţă ca aceasta să se producă", a adăugat preşedintele rus.
Volodimir Zelenski a sugerat joi, într-un discurs la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să obţină arma nucleară pentru a ajunge la o formă de descurajare în faţa Moscovei dacă nu va obţine primirea în NATO.
UPDATE 17.00 - Ministerul ucrainean de Externe a negat, într-un comunicat, că intenţionează să dezvolte arme de distrugere în masă, aşa cum s-a sugerat în informaţiile publicate de ziarul german BILD.
„Dezminţim în mod oficial insinuările din surse anonime din publicaţia BILD despre presupusele planuri ale Ucrainei de a dezvolta arme de distrugere în masă”, a declarat Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat în care susţine respectarea Tratatului de neproliferare (NPT) şi care aminteşte că Ucraina a renunţat la armele nucleare pe care le avea atunci când a devenit independentă de URSS.
Ministerul ucrainean de Externe a emis acest comunicat la scurt timp după ce un jurnalist al publicaţiei germane BILD a spus că o sursă oficială ucraineană anonimă a asigurat că Ucraina este pregătită să înceapă să dezvolte arme nucleare în câteva săptămâni pentru a se proteja de Rusia, potrivit Ukrainska Pravda.
UPDATE 14:00 - Locuitorii fug din Kupiansk, în timp ce Rusia presează tot mai mult linia frontului
Mii de persoane sunt evacuate obligatoriu în această săptămână din oraşul Kupiansk şi din mai multe aşezări din împrejurimi, în timp ce forţele ruse se apropie de acest centru strategic din nord-estul Ucrainei, relatează Reuters.
UPDATE 12:10 - Războiul murdar al lui Putin. Navele rusești încalcă sancțiunile și varsă petrol în toate apele internaționale
Având în vedere sancțiunile occidentale impuse Moscovei, un număr tot mai mare de petroliere transportă mărfuri ilicite - și potențiale devastări ale mediului - în întreaga lume. Această așa-numită flotă fantonă a lui Putin deversează produse petroliere în apele internaționale fie din cauza unor defecțiuni sau riscuri la care se suspun din cauza supraîncărcării, fie pentru că nu mai au cui livra încărcătura.
O investigație comună a POLITICO și a grupului jurnalistic nonprofit SourceMaterial a găsit cel puțin nouă cazuri de nave ale flotei fantomă secrete care au lăsat scurgeri în apele lumii începând cu 2021, folosind imagini din satelit de la ONG-ul SkyTruth asociate cu date de transport maritim de la firma de analiză de piață Lloyd\"s List și platforma de mărfuri Kpler.
UPDATE 10:50 - Zelenski susţine că 10.000 de nord-coreeni se pregătesc să lupte alături de ruşi în Ucraina: „Este primul pas către războiul mondial”
Preşedintele Ucrainei a acuzat joi Coreea de Nord că a desfăşurat ofiţeri alături de Rusia şi se pregăteşte să trimită mii de soldaţi pentru a ajuta efortul de război al Moscovei, deşi şeful NATO a declarat că nu există dovezi ale prezenţei oamenilor Phenianului în acest stadiu, relatează Reuters.
„Ştim despre 10.000 de soldaţi din Coreea de Nord, pe care se pregătesc să îi trimită să lupte împotriva noastră”, a spus el, descriind acest lucru ca fiind un „prim pas spre războiul mondial”.
UPDATE 10:30 - Ucraina neagă că intenţionează să dezvolte arme nucleare
Ministerul ucrainean de Externe a negat, într-un comunicat, că intenţionează să dezvolte arme de distrugere în masă, aşa cum s-a sugerat în informaţiile publicate de ziarul german BILD, informează vineri EFE.
"Dezminţim în mod oficial insinuările din surse anonime din publicaţia BILD despre presupusele planuri ale Ucrainei de a dezvolta arme de distrugere în masă", a declarat Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat în care susţine respectarea Tratatului de neproliferare (NPT) şi care aminteşte că Ucraina a renunţat la armele nucleare pe care le avea atunci când a devenit independentă de URSS.
Ministerul ucrainean de Externe a emis acest comunicat la scurt timp după ce un jurnalist al publicaţiei germane BILD a spus că o sursă oficială ucraineană anonimă a asigurat că Ucraina este pregătită să înceapă să dezvolte arme nucleare în câteva săptămâni pentru a se proteja de Rusia, potrivit Ukrainska Pravda.
UPDATE 8:20 - Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au preluat controlul asupra satului Maksymilianivka, aflat la mai puțin de 10 km de orașul-cheie Kurakhove din regiunea Donețk (estul Ucrainei), transmite Reuters.
Sectorul Kurakhove, la vest de orașul Donețk, controlat de ruși, este una din zonele centrale ale avansurilor rusești din regiune. Rusia face presiuni pentru a ajunge la centrul logistic de la Pokrovsk, la aproximativ 50 km spre nord.
Statul Major al armatei ucrainene, în raportul de joi seară, a afirmat că forțele ucrainene au respins 36 din cele 45 de asalturi de lângă Kurakhove din cele 24 de ore anterioare, iar nouă confruntări erau încă în desfășurare.
Popularul blog militar ucrainean DeepState a scris că încă se dau lupte pentru controlul satului.
UPDATE 6:10 - La Bruxelles, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Mark Rutte şi, împreună cu ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, a participat la o reuniune a Consiliului Ucraina – NATO la nivelul miniştrilor apărării, potrivit News.ro.
Întâlnirea s-a concentrat pe paşii pentru a oferi o mai mare protecţie şi securitate pentru Ucraina, conform Preşedinţiei ucrainene. Aceasta a fost a treia întâlnire dintre Volodimir Zelenski şi Mark Rutte de la preluarea mandatului de secretar general al NATO. Potrivit liderului de la Kiev, acest lucru demonstrează nivelul înalt al relaţiilor dintre Ucraina şi Alianţă.
„Ucraina merită într-adevăr să devină cel de-al 33-lea membru al NATO într-o zi şi vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple. De aceea, primul punct al Planului Victoriei este invitarea în NATO. Ucrainenii au demonstrat că sunt capabili să apere valorile comune”, a declarat Volodimir Zelenski.
El a subliniat că invitarea Ucrainei la Alianţă va întări ţara din punct de vedere diplomatic şi o va aduce mai aproape de o pace reală şi justă.
„Ar fi greşit din punct de vedere politic să lăsaţi Ucraina în afara Alianţei, când, în practică, Ucraina face deja parte din NATO”, a adăugat preşedintele ucrainean.
UPDATE 4:15 - Washingtonul sancţionează companii chineze pentru drone utilizate de Rusia în Ucraina
Statele Unite au anunţat joi sancţiuni care vizează două companii chineze legate de producţia de drone folosite de Rusia în războiul său din Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Acestea sunt primele sancţiuni americane împotriva unor entităţi chineze "care dezvoltă şi produc direct sisteme complete de arme în parteneriat cu companii ruseşti", a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.
Aceste decizii privesc în total trei companii - două în China şi una în Rusia - şi un cetăţean rus, pentru implicarea lor în dezvoltarea şi fabricarea unei drone de atac cu rază lungă de acţiune.
Drona în cauză este proiectată de experţi cu sediul în China şi fabricată în uzine chineze, în colaborare cu companii ruseşti de apărare, a precizat Departamentul Trezoreriei.