UPDATE 00.00 - Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, le-a spus marţi jurnaliştilor că blocul comunitar va putea înlocui fluxul de gaze ruseşti care trece prin Ucraina către Europa Centrală, când contractul de tranzit va expira în decembrie.
„Nu există scuze. UE poate trăi fără gaze ruseşti… Vreau să fie clar că nu este o necesitate ci o decizie politică, şi una periculoasă”, a avertizat comisarul european pentru energie țările care ar avea reticențe să renunțe la gazele din Rusia.
UPDATE 23.00 - Iranul l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru a denunţa sancţiunile impuse de UE
Ministerul de Externe din Iran l-a convocat pe ambasadorul Ungariei, ţară ce asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pentru a condamna recentele sancţiuni adoptate de UE împotriva Teheranului.
UPDATE 21.00 - Rusul întemnițat pentru un desen făcut de fiica lui a fost eliberat din închisoare
Un tată de familie, separat de fiica sa pentru un desen ce denunţa ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi condamnat la un an şi zece luni de detenţie pentru „discreditarea” armatei ruse, a fost eliberat marţi după ce şi-a ispăşit pedeapsa. Cazul, simbol al reprimării vocilor care critică invazia rusă, a şocat societatea rusă.
UPDATE 19.00 - Rusia vrea să încorporeze în armata sa 3.000 de soldaţi nord-coreeni pentru frontul din Kursk, potrivit Kievului
Rusia intenţionează să încorporeze într-una dintre brigăzile sale de asalt circa 3.000 de soldaţi nord-coreeni care ar putea fi desfăşuraţi în provincia rusă de graniţă Kursk unde armata ucraineană a ocupat o porţiune de teritoriu, afirmă surse din serviciul militar de informaţii ucrainean (GUR) citate de publicaţia Kiev Post.
UPDATE 15: 00 Dacă Rusia atacă un centimetru din Polonia sau din statele baltice, atacăm direct la Sankt Petersburg. Avertisment fără precedent de la Varșovia
În cazul unui atac al Rusiei asupra Poloniei sau a statelor baltice, va exista un „răspuns imediat”. Aliații vor „ataca direct Sankt Petersburgul”, a declarat șeful Statului Major polonez, Raimund Andrzejczak, la conferința „Defending Baltics”, conform Bild din 11 octombrie. Potrivit lui Andrzejczak, dacă forțele ruse trec granița în Lituania, în „primul minut”, aliații vor viza toate activele strategice ale Rusiei pe o rază de 300 de kilometri.
UPDATE 14:00 Ce spune Putin despre alianța cu prieyenul Kim Jong
Kremlinul a subliniat marți că pactul de apărare reciprocă dintre Rusia și Coreea de Nord, semnat în iunie de președintele rus Vladimir Putin și liderul Kim Jong Un, este „clar”, declarația venind pe fondul escaladării tensiunilor între Phenian și Seul.
„Tratatul nu necesită nicio clarificare, este clar”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, întrebat despre posibilitatea implicării Rusiei în cazul unui conflict armat deschis între cele două Corei.
Marți, armata nord-coreeană a aruncat în aer tronsoane de drum folosite anterior pentru comerțul transfrontalier cu Coreea de Sud, potrivit Seulului, care a declarat că a ripostat cu tiruri de avertisment, acesta fiind un nou episod al tensiunilor în creștere dintre cele două țări inamice.
UPDATE 10:00 Iadul pe pământ la Nikolaev. Rușii au bombardat orașul ucrainean cu rachete
Şeful Administraţiei Militare din Nikolaev, Vitali Kim, a declarat că în noaptea de luni spre marţi armata rusă a atacat orașul ucrainean cu rachete de tip S-300, conform Mediafax.
Одна жінка загинула, ще 16 людей зазнали поранень внаслідок ракетного обстрілу Миколаєва: https://t.co/JIwdEknckY
— Букви (@Bykvu) October 15, 2024
Окупанти пошкодили інфраструктурний об\"єкт, приватні будинки, ресторанний комплекс, торгівельні павільйони та автомобілі.
Ліквідація пожежі триває.
📸: ДСНС… pic.twitter.com/BNfFf8DCkb
UPDATE 4:10 - Odobescu, la CAE: Soluţia de susţinere militară a Ucrainei din activele ruseşti imobilizate, până la final de octombrie
România susţine nevoia găsirii unei soluţii până la finalul lunii octombrie pentru măsurile de sprijin militar pentru Ucraina finanţate din profiturile provenite din administrarea fondurilor imobilizate ale Rusiei, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Luxemburg la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).
"În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei am reiterat, în primul rând, necesitatea unui mesaj puternic al Uniunii Europene de sprijin nu numai politic, dar şi militar mai ales în contextul în care atacurile Rusiei împotriva ţintelor civile şi a infrastructurii civile s-au intensificat în ultima perioadă. Au fost prezentate mai multe propuneri pentru deblocarea instrumentului european pentru pace. Urmează să lucrăm în continuare pentru a ajunge la un acord, dar şi pentru revizuirea strategică a misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene pentru Ucraina care trebuie să răspundă mai bine nevoilor de antrenament ale forţelor armate ucrainene. S-a discutat, şi România susţine acest lucru, nevoia de a găsi o soluţie până la finalul lunii octombrie pentru măsurile de sprijin militar finanţate din profiturile provenite din administrarea fondurilor imobilizate ale Rusiei", a afirmat, pentru Agerpres, Odobescu.
Ministrul de Externe a precizat că în cadrul discuţiilor a prezentat acţiunile României pentru a sprijini Ucraina, inclusiv donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot, care a ajuns deja la Kiev.